Kunnon vakoilusarja Nyrkki sijoittuu 1950-luvun Suomeen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nyrkki
© Nora Norrlin (liekki promotion) / Elisa Viihde

Suomessa ei ole tehty kummoisia agenttifilmejä ja -sarjoja, mutta nyt on. Nyrkki-sarjassa ovat maksimissaan sekä viihdearvot että vuosien 1955–56 todellisuuselementit.

Helsinki oli idän ja lännen tiedustelupalveluiden kuhiseva risteysasema, sanotaan. Nyrkissä siitä on kerrankin rohjettu tehdä rajusti sellainen.

Nyrkki on Yrjö Ylitalon (Hannu-Pekka Björkman) vetämä agenttiyksikkö, jonka miehet ja naiset elävät hengenvaarassa Helsingissä. Kaupungissa kiinni on Porkkalan neuvostotukikohta, mutta on Yhdysvaltojen CIA:llakin lääniä majoittaa vakoojiaan (Samuli Vauramo, Jonna Järnefelt) Kaivopuiston lähetystöön ja huippuhotelleihin.

Käsikirjoittajien Katri ja Kirsti Mannisen johto-oivallus on iskeä 10-osaisen sarjan joka jaksossa pintaan pulssia kohottava konflikti, jossa henkiä myös menee.

Toimintavaihde on hykerryttävän uskottava ohjaajakiinnitysten ansiosta (Ikitien AJ Annila ja Syysprinssin Alli Haapasalo).

Juonikiemuroiden solmiutuminen ei ole ratkaisevin puoli, vaan vahvasti nostetut tyypit. Erityisesti Emmi Parviaisen käheä, arvaamaton Helena on läpilyöntirooli. Olavi Uusivirran Julius on reima pianistiagentti.

Kynäilijä-Manniset ovat äiti ja tytär. Kirsti Mannista fanitetaan nimimerkki Enni Mustosen kirjoista. Omalla nimellään hän on kirjoittanut tukun televisiosarjoja, kuten TV1:n Presidentin. Se kompastui pääosanesittäjään – mutta Nyrkissä odottaa vesi kielellä dynaamisen pressaehdokkaan tuloa juonimisten polttopisteeseen. Urho Kekkosta näyttelee Janne Reinikainen. Rinnalla Tabe Slioor (Jessica Grabowsky).

Nyrkki, Elisa Viihde

X