Kuppilat kuntoon, Hans Välimäki! ”Ohjelma tehdään minun tavallani tai ei ollenkaan”

Jaa artikkeliTilaa Seura
”Kuppilat kuntoon -sarja on nyt melkoisen erilainen kuin Jyrki Sukulan aikana. Olen ihan varautunut Sukula takaisin -kansanliikkeeseen ja palautteeseen, jossa vaaditaan taas kerran vampyyrinnäköistä kuivaa kaljua ukkoa pois tv:stä”, Hans Välimäki vitsailee. Kuvassa myös ravintoloitsijat Bekir ja Nazan.
”Kuppilat kuntoon -sarja on nyt melkoisen erilainen kuin Jyrki Sukulan aikana. Olen ihan varautunut Sukula takaisin -kansanliikkeeseen ja palautteeseen, jossa vaaditaan taas kerran vampyyrinnäköistä kuivaa kaljua ukkoa pois tv:stä”, Hans Välimäki vitsailee. Kuvassa myös ravintoloitsijat Bekir ja Nazan. © Nelonen Media
Hans Välimäki haluaa Kuppilat kuntoon -ohjelmassa auttaa ahdinkoon joutuneita ravintoloitsijoita, ei kyykyttää heitä. Vain yksi asia sai Välimäen ärähtämään ohjelman kuvauksissa.

Hans Välimäki suostui Kuppilat kuntoon -ohjelman uudeksi vetäjäksi yhdellä ehdolla.

”Sanoin heti, että en halua lähteä kopioimaan aiempia versioita. Nyt tehdään minun näköistäni tai sitten ei tehdä ollenkaan”, Välimäki kertoo.

Välimäelle omannäköinen ohjelma tarkoitti sitä, että hän tahtoi kirjaimellisesti lähteä panemaan kuppiloita kuntoon.

”En ole koskaan tykännyt Gordon Ramsayn tylytyksestä alkuperäisessä Kitchen Nightmaresissa. Halusin mennä oikeasti auttamaan ravintoloitsijoita, en pilkkaamaan heitä tai hankaloittamaan heidän elämäänsä entisestään. Viihteen tekeminen toisten ahdingon kustannuksella olisi ollut täysin vastoin arvojani.”

Kuppilat kuntoon -kuvaukset menivät ihon alle

Suomessa aiempia Kuppilat kuntoon -kausia on luotsannut Jyrki Sukula, jonka kanssa Välimäki ehti jutella ohjelman tekemisestä ennen oman pestinsä aloitusta.

”Jyrki varoitti, että tämä on helvetin raskasta ja menee ihon alle. Ja kyllä se menikin, vaikkei sitä voinut kameroiden edessä näyttää. Kysymys on ihmisten työpaikoista, ja takana on valtavia henkilökohtaisia uhrauksia. Eikä tämä koske vain yrittäjää, vaan myös hänen perhettään, työntekijöitään ja tavarantoimittajaketjuaan.”

Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa ehdittiin kuvata tammi–helmikuussa, ja loput kuusi oli tarkoitus tehdä juhannukseen mennessä. Koronakriisin vuoksi takaisin töihin päästiin kuitenkin vasta kesäkuussa, kun rajoituksia Suomessa oli purettu.

Ravintola-alan kova kevät näkyi kuvauksissa. Korona oli kiristänyt ahdinkoon ajautuneiden ravintoloiden tilanteen entistäkin tukalammaksi.

Kuvausten siirryttyä myös aikataulu kiristyi jonkin verran, eikä Välimäki pystynyt viettämään ravintoloitsijoiden kanssa aivan yhtä paljon aikaa kuin oli alun perin suunniteltu.

”Tein parhaani sillä tietämyksellä, joka minulla on, ja siinä aikataulussa, joka kuvauksissa oli. Pyrin olemaan ravintoloitsijoita kohtaan avoin, reilu ja rehellinen sekä kunnioittamaan heidän tekemistään. Olen ilokseni saanut sellaista palautetta, että ainakin joillekin ravintoloille visiitistämme oli aidosti hyötyä.”

”En voi sietää välinpitämättömyyttä”

Vaikka Välimäki kieltäytyi räksyttämästä kuppilanpitäjille silkasta räksyttämisen ilosta, hän myöntää ottaneensa jonkun kerran hieman kovemmat äänensävyt käyttöön.

”En voi sietää välinpitämätöntä asennetta. Saattoi olla, että meikäläinen vähän hermostui, jos toinen osapuoli ei ollut mukana muutoksessa täysillä ja tosissaan. Välinpitämättömyys meidän kaikkien ajankäyttöä kohtaan aiheutti kipunointia.”

Sitä Välimäki ei kuitenkaan aio koskaan tarkistaa, onko kamera tallentanut hänen kipunointinsa tai välittyykö ohjelmasta hänen ravintoloitsijoita kohtaan tuntemansa empatia.

”En pysty. En ole koskaan katsonut itseäni tv:stä, ja tuskin pystyn katsomaan tätäkään. Joitakin ääniraitoja olen joskus kuunnellut, jotta voisin kehittää puhettani selkeämmäksi. Mutta mistään ruudulta en pysty itseäni katsomaan.”

Kuppilat kuntoon, ke 21.10. klo 20.00 Nelonen

Lue myös: Ina Mikkolan Tilipäivä nostaa esiin työelämän vaietut aiheet

X