Kuuban lasten exodus – Historiadokumentti pureutuu Operaatio Peter Panin kuubalaislasten kohtaloihin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuuban lasten exodus – Historiadokumentti
© Pedro Pan Group/Yle
Ranskalaisdokumentti kertoo lähihistorian oudosta tapahtumasta, joka on eräs osoitus siitä, kuinka kylmä sota vaikutti tavallisten ihmisten elämään.

Kun Fidel Castron johtama vallankumous oli aluksi kansallismielinen, mutta kääntyi hyvin pian jyrkän kommunistiseksi. Kuuban katolinen ja konservatiivinen ylä- ja keskiluokka säikähti huhuja, joiden mukaan valtio ottaisi heidän lapsensa ja lähettäisi nämä Neuvostoliittoon.

Tästä seurasi, että 14 000 pääasiassa teini-ikäistä kuubalaislasta lähetettiin Yhdysvaltoihin. Heidät siroteltiin ympäri 30 osavaltiota, eivätkä kaikki heistä enää koskaan nähneet vanhempiaan tai synnyinmaataan.

Kiintoisassa Kuuban lasten exodus –dokumentissa monet tämän niin sanotun Operaatio Peter Panin lapset kertovat kokemuksistaan nyt, 60–70 -vuotiaina. Osa kokee tulleensa pelastetuksi, osa huijatuksi.

Kaikkien elämään kylmän sodan käynnistämä tapahtumaketju on kuitenkin jättänyt jälkensä. Kuuban ohjuskriisin jälkipyykki tukki kulkuyhteydet USA:n ja Kuuban välillä, ja Peter Pan -lapset tapasivat sukulaisiaan vasta 1978, kun yhteydet jälleen avattiin.

Historia: Kuuban lasten exodus, ke 12.5. klo 19.00, TV1

X