Kuuhun ja takaisin – keskioluen tarina on kiinnostava katsaus keskioluen vaiheisiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Dokumentti keskioluen vaiheista Suomessa. © Pohjois-Pohjanmaan museo / Uuno Laukka
Alkosta kioskiin - ja takaisin? Kieltolaki päättyi vuonna 1932, sen jälkeen on väkevin vääntö käyty miedoimman juoman paikasta

Kuuhun ja takaisin – keskioluen tarina (2004) on Martti Lyyran katsaus keskioluen vaiheisiin. Dokumentti on tiivis ja suositeltava, eikä alkoholista ole muutenkaan liikaa dokumentteja. Keskioluelle on oikein ratkaiseva päivämääräkin, sen vapauttaminen laajaan myyntiin 1.1.1969.

Vyöry kuulostanee erikoiselta vaikkapa nykyisistä kolmekymppisistä, joiden ulottuvilla on tuontioluet ja pienpanimobuumit. Ennen tammikuuta 1969 suuressa osassa Suomea ei saanut päihdytysjuomia kuin kauhealla vaivalla. Nyt maahan tuli yhdessä yössä polkaisten 20 000 uutta paikkaa, joista pystyi ostamaan keskiolutta, näistä 2500 keskiolutbaareja, loput kauppoja. Seurasi iloa ja ylilyöntejä.

Otteet tv-ohjelmista ovat kuohuvaa kultaa. Johtaja Osmo Lampela Alkosta selosti eräässä katkelmassa diagrammien kanssa 1960-luvun puolivälin pohjustavaa olutravintolakokeilua ja -tutkimusta: tuli lasketuksi, että kuppilassa tarvitsee juoda 342 litraa keskiolutta ennen kuin saadaan aikaan yksi juopumuspidätys! Vaara-arviota voi pitää käsittämättömän liioiteltuna.

Kuuhun ja takaisin – keskioluen tarina, su 19.9. klo 19.00, TV1

Lue myös: Kieltolaista yli 100 vuotta – Luotejakaan ei säästelty vaarallisissa pirturatsioissa

X