Kuusiosainen sarja Kurjat näyttää lavastuksen ja puvustuksen osalta komealta ja historian näkökulmasta realistiselta

Jaa artikkeli
Kurjat
© BBC / yle kuvapalvelu

Kun BBC:ssä halutaan sovittaa tv-sarjaksi jokin klassikkoromaani, hätiin haetaan Andrew Davies. Davies on sovittanut jo lukuisia romaaneja televisiolle, viimeisimpänä Victor Hugon massiivisen pääteoksen Kurjat.

Kurjista on tehty vuosikymmenien mittaan jo niin monta radio-, tv- ja elokuvasovitusta, ettei niitä kukaan jaksa laskeakaan. Tuorein on Kurjat-näyttämömusikaalin uhkea elokuvaversio vuodelta 2012.

BBC pistää rahaa klassikkosovituksiinsa, joten Belgiassa ja Ranskan pohjoisosissa kuvattu kuusiosainen Kurjat näyttää lavastuksen ja puvustuksen osalta komealta ja historian näkökulmasta realistiselta. Sarja alkaa räväkästi Waterloon taistelun ruumiskasoista ja alkaa sitten kuvata Hugon hengen mukaisesti luokkaeroja 1800-luvun Ranskassa Napoleonin kukistuttua ja vanhan vallan palattua.

Tarinan keskushenkilöitä, rangaistusvanki Jean Valjeania ja hänen hellittämätöntä vainoojaansa komisario Javertia esittävät The Affair -sarjasta tuttu Dominic West ja David Oyelowo. Oyelowo on musta, joten siinä mielessä Daviesin sovitus kumartaa hieman aikamme poliittiselle korrektiudelle. Tuskinpa yhteiskunnallisia epäkohtia ruotinut Hugo olisi pahastunut.

Kurjat, ke 3.4. klo 22.00 Tv1

X