Kuvia ja käännekohtia -sarjan juontaja Taavi Vartian mukaan aitous on hänen johtoajatuksensa tv-isännän työssä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuvia ja käännekohtia -sarjaa juontaa Taavi Vartia, joka on ohjannut muun muassa Sykettä ja Keisari Aarniota. Anu Hälvä puhuu 2.4. nähtävässä jaksossa työstä, julkisuudesta ja äitiydestä. © MINNA VON WEISSENBERG
Kuvia ja käännekohtia -sarjaa juontaa Taavi Vartia, joka on ohjannut muun muassa Sykettä ja Keisari Aarniota. Anu Hälvä puhuu 2.4. nähtävässä jaksossa työstä, julkisuudesta ja äitiydestä. © Alfa TV
Taavi Vartia toivoo, että hänen Kuvia ja käännekohtia -keskusteluohjelmansa näyttää kahden ystävyksen rennolta jutustelulta.

Samaan aikaan, kun perinteiset tv-talot kuvaavat ohjelmiaan jättihalleissa, konserttitaloissa ja paratiisisaarilla, porskuttaa keravalaisen teollisuusalueen perimmäisessä nurkassa pikkuruinen AlfaTV.

Vuonna 2013 perustettu AlfaTV on valtakunnallisen tv-kartan tuorein tulokas, ja juuri pienuus on sen voima. Tunnelma studiolla on välitön ja sympaattinen. Toimenkuviin ei takerruta turhan tarkkarajaisesti, vaan jokainen auttaa toistaan.

Toiminta on kuitenkin tehokasta. Esimerkiksi Kuvia ja käännekohtia -sarjan neljäs kausi kuvattiin neljässä ja puolessa päivässä. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelman juontaja Taavi Vartia uppoutui keskimääräisenä kuvauspäivänä kolmen ihmisen elämäntarinoihin.

Vieraiden elämään perehtyminen onkin Vartialle tärkeää. Hän haluaa luoda kameroiden edessä tunteen siitä, että kaksi kaverusta juttelee rennosti keskenään. Aitous on hänen johtoajatuksensa tv-isännän työssä.

”Onhan sinulla mukava olo?”

Tämän Kuvia ja käännekohtia -kuvauspäivän ensimmäinen vieras on 80-vuotisjuhlaansa työn merkeissä viettävä Eino Grön.

Taavi Vartia varmistaa Gröniltä etukäteen, voidaanko ohjelmassa käsitellä myös tämän vaimon muistisairautta ja lööppeihin noussutta uutta naisystävää. Grön pohtii hetken, ja herrat sopivat keskenään, että myös tästä aiheesta voidaan puhua.

”Tehdään se tyylikkäästi”, Vartia korostaa.

Kuvia ja käännekohtia nauhoitetaan kuin suora lähetys. Jollei tekniikan kanssa tule ongelmia, jutustelu keskeytetään vain kohdissa, joihin liitetään myöhemmin mainoskatkot.

Näillä lyhyillä tauoilla Vartia tarkistaa, että Grönillä on mukava, turvallinen olo. Tauoilla hän myös kertoo vieraalleen, mihin suuntaan aikoo keskustelua seuraavaksi johdattaa.

Tunnelma studiossa on intiimi. Paikalla on haastattelijan ja haastateltavan lisäksi vain muutama ihminen, jotka huolehtivat sekä kameroista että valoista. Viereisessä tarkkaamossa istuvat ohjaaja, kuvaussihteeri, taustatoimittaja ja äänittäjä.

Herkkää puhetta äitiydestä

Kun Grön on juuri ehtinyt lähteä kotimatkalle, takahuoneeseen astuu päivän toinen vieras, laulaja-näyttelijä-ohjaaja Anu Hälvä.

”Meikkaaja, paras ystäväni”, Hälvä vitsailee istahtaessaan Nina Laitalan käsittelyyn.

Samalla kun Laitala meikkaa ja kampaa, Vartia kyselee Hälvältä tämän kuulumisia ja kertoilee teemoista, joita aikoo tämän kanssa kohta käsitellä.

Kun siirrytään kameroiden eteen, Hälvä kertaa Vartian pyynnöstä, kuinka päätyi kahteen Suomen katsotuimpaan tv-ohjelmaan, ensin Metsoloihin, sitten Blondi tuli taloon -sarjaan, jonka päärooliin kaavailtu Katariina Kaitue jättäytyi pois tultuaan raskaaksi.

Vartia kyselee, miten, miksi ja minne Hälvä katosi julkisuudesta, ja tämä kertoo hauskasti ja värikkäästi. Lopulta päädytään puhumaan äitiydestä. Tunnelma studiossa- herkistyy, kun Hälvä kuvailee, kuinka äitiyden tuomat voimakkaat tunteet yllättivät hänet.

Nauhoituksen lopussa Vartia pyytää Hälvää antamaan elämänohjeen lapsilleen.

”Pysy omana itsenäsi”, Hälvä vastaa.

Kuvia ja käännekohtia, ti 5.3. klo 20.00 AlfaTv

X