Kylmän sodan Suomi: Hämärän rajamaa on Jari Tervon luotsaama dokumenttisarja Suomesta idän ja lännen välissä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kylmän sodan Suomi
Kylmän sodan alkaessa Suomi yrittää löytää paikkaansa rintamalinjojen välissä. © yle
Sarjassa kuljetaan maailmansodan lopusta 1990-luvulle saakka. Käsittelyssä on erityisesti 1970-luku taistolaisineen ja ystävyys-liturgioineen, samoin Ylen ja muiden tiedotusvälineiden osuus suomettumisessa.

Vuodenvaihdetta rikastaa Jari Tervon vetämä kahdeksanosainen dokumenttisarja kylmän sodan huuruista Suomessa. Formaatti on jatkoa Kekkos– ja Koivisto-sarjoille, mutta punainen lanka on löyhempi. Kylmän sodan Suomi on alussa jopa ylimalkainen, mutta pääsee värikkääseen vauhtiin.

Esimerkkejä riittää. A-studiokin antoi 1977 suurlähettiläs Stepanoville puolen tunnin suoran esitelmäajan lokakuun vallankumouksen hyveistä. Tervo seisoo ahkerasti Lenininpuistossa Helsingin Alppilassa purkittamassa juonnot.

Tervon repliikkien kovasanaisuus tavallaan kertoo senkin, että Suomen itäsuhteessa piilee vaikeita kierteitä hamaan ikuisuuteen. Asiaanhan kuuluu sekin, kuinka uhittelevilla sanoilla pitkää rähmällään oloa räimitään nyt.

Historiantutkija Aleksi Mainio luonnehtii kiinnostavasti 1940–1980-lukujen suomettumiskautta ”noloksi menestystarinaksi”. Kokeneiden asiantuntijoiden Kimmo Rentolan ja Timo Vihavaisen jutuissa on jättiläismäärin rentoa puhetaitoa ja toisaalta tuhahtelevaa sarkasmia.

Kylmän sodan Suomi: Hämärän rajamaa, maanantai 27.12. klo 20.00, TV1

Lue myös: Jari Tervo palaa arkena askeettiseen elämään: ”Jouluna otan kihtilääkettä, jotta voin syödä huolettomin mielin”

X