Laadukasta leffajuhlaa: Menestynyt anime-elokuva Your Name sekä aikuista draamaa elokuvassa Kosketuksissa

Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja.
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Teeman elokuvafestivaali tarjoaa viiden päivän (ke 27.11. – su 1.12.) ajan ajatuksia herättäviä elokuvakokemuksia. Avainsana on monipuolisuus.

Elokuvat edustavat erilaisuutta niin maantieteellisesti, tyylilajeiltaan kuin tekoajankohdiltaankin. Perjantaina nähtävä Piukat paikat ja sunnuntain Stalker ovat molemmat kanonisoituja klassikoita, mutta silti kaukana toisistaan. Toinen on elokuvahistorian ylistetyimpiä komedioita, toinen haikeaa taide-elokuvaa.

Keskiviikkona nähdään kaikkien aikojen menestynein anime-elokuva Your Name ja torstaina aikuista draamaa Amerikasta elokuvassa Vuosisadan naiset. Ohjelmistoon kuuluu myös unkarilaista nykyelokuvaa, mustaa brittikomediaa 80-luvulta ja Oscar-palkittu, koskettava luuserikuvaus Keskiyön cowboy vuodelta 1969.

Teema on pitkään taistellut lähes yksin television elokuvatarjonnan monipuolisuuden puolesta. Ilman sitä kanavilla kiertävät lähinnä Uunot, Bondit ja Marvelin miljardiluokan sarjakuvafilmatisoinnit. Siinä missä MTV3 ja Nelonen tuntuvat luovuttaneen, pientä piristystä ovat tarjonneet Discoveryn kanavat TV5, Kutonen ja Frii. Ne ovat näyttäneet hieman marginaalisempia tv-ensi-iltoja, kuten Get Outin (Kutonen pe 22.11. ja to 28.11.).

Pikkukaupungin tytön Mitsuhan ja tokiolaisen nuorukaisen Takin kehot vaihtuvat mystisesti.

Cinema Mondo / Yle kuvapalvelu

Teinimelodraama Your Name

Mestari Hayao Miyazakin manttelinperijäksi on vahvimmin ehdolla Makoto Shinkai, 46. Shinkain viides elokuva, teinimelodraama Your Name räjäytti potit Japanissa, ja se on ollut lännessäkin tuottoisin anime koskaan. Kuvankaunis Your Name ei sentään vielä edes hätistele Miyazakin Naapurini Totoron magiaa.

Mitsuha-tyttö on niin kypsynyt hiljaiseloon pikkukaupungissa korkealla vuoristoseudulla, että tulee hihkaisseeksi: ”Tee minusta seuraavassa elämässä komea tokiolaispoika!” Mystisesti huuto toteutuu heti, sillä toisina päivinä Mitsuha todella huomaa elävänsä Tokiossa opiskelijakundi Takin kropassa – ja päinvastoin. Itseen ja toiseen tutustumisen arat tunnot johtavat tilanteeseen, jossa nuoret haluaisivat palavasti tavata edes joskus. Shinkai käyttää hallitusti aineksia, joista sekä ”sukupuolenvaihto” että onnea uhkaava ympäristökatastrofi kuuluvat animen perinteeseen. Vaara on tässä meteoriitti viitaten vuoden 2011 tsunamituhoon. JK

Kosketuksissa

Teurastamon talousjohtaja, hieman totinen mies, ja uusi laaduntarkkailija, lähes autistisesti oleelliseen keskittyvä nainen, näkevät toisistaan tietämättä samaa unta. Asia paljastuu psykologin kyselyissä.

Ujot ja varautuneet työtoverit koettavat varovaisesti lähentyä toisiaan. Unkarilaisen naistaiteilijan Ildikó Enyedin pitkän tauon jälkeen kirjoittama ja ohjaama mystinen ja mietteliäs, runollinen ja taiteellinen ihmissuhdetutkielma voitti pääpalkinnon Berliinin elokuvafestivaaleilla. AP

Your Name, ke 27.11. klo 20.00 Yle Teema & Fem

Kosketuksissa, ke 27.11. klo 21.46 Yle Teema & Fem

Lue myös: Ihana jouluanimaatio Klaus on tarina sulkeutuneesta leluntekijästä Klausista