Lähiöiden finest – Dokumentti avaa rap-muusikoiden elämää, musiikkia ja suomalaisen yhteiskunnan arvoja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lähiöiden finest
Lähiöiden finest. © Yle kuvapalvelu
Lyhytdokumenttisarja Lähiöiden finest esittelee nuoria artisteja, jotka tekevät musiikkia helsinkiläisissä lähiöissä. Sarjan avaa r&b:tä laulava Nisa.

Lähiöiden finest -dokumentissa artisteja yhdistää se, että he kirjoittavat kappaleensa suomeksi, vaikka vaikutteet on haettu maailmalta, pitkälti Yhdysvalloista. Sarjan avaa r&b:tä laulava Nisa, ja seuraavissa jaksoissa kuullaan pääosin rap-muusikoita. Suurelle yleisölle heistä tutuin lienee Kevin Tandu.

Nuoret puhuvat sarjassa paitsi omasta musiikistaan ja elämästään myös suomalaisen yhteiskunnan arvoista. Yhden hätkäyttävimmistä puheenvuoroista käyttää Kingfish, joka kertoo, kuinka hänen musiikkivideoidensa kommenttikentät täyttyvät rasistisesta vihasta. Kingfish myös kritisoi suorasanaisesti musiikkialan Emma-palkintojen jakoperusteita.

Näiden nuorten tarinoita tekee mieli kuunnella, vaikkei tietäisi rapistä tai ylipäätään musiikista mitään – ja etenkin juuri silloin. Näkökulma alakulttuuriin on nuorten artistien oma, ja he puhuvat kokemuksistaan ilman turhia suodattimia.

Lähiöiden finest, pe 16.10. klo 23.55 Tv2

Lue myös: I, Pastafari – satiiri, joka pakottaa miettimään, mitä uskonnot lopulta ovat

X