Lähitulevaisuuden visioita – Moraalinvartioijoita ja rikkaiden yletöntä mellastusta

Jaa artikkeliTilaa Seura
The Handmaid's Tale -sarja
© 2017 Hulu / Take Five

HBO Nordicilla jatkuu kaksi suursarjaa, joiden visiot lähitulevaisuudesta ovat eri suuntiin vinksahtaneita. Westworldissa (23.4.) rikkaat ovat voineet tyydyttää kaikkia tarpeitaan villin lännen elämyspuistossa. The Handmaid’s Talessa (26.4.) puolestaan moraalinvartijat ovat palauttaneet patriarkaatin vallan sadistisella asenteella. Harvoista hedelmällisistä naisista on tehty synnytyskoneita.

Westworld sai positiivisen, mutta osittain ristiriitaisen vastaanoton. Siitä kaavailtiin Game of Thronesin kaltaista lippulaivasarjaa. Toisen kauden menestys ratkaisee pitkälti sen, kasvaako sarja jättihitiksi.

Jos Westworldin haasteena ovat olleet monimutkaiset eksistentialistiset teemat, niin The Handmaid’s Talessa katsojaa on koetellut poikkeuksellisen synkkä ja viipyilevä kerronta. Sen katsominen ei ole helppoa viihdettä, vaan lähes kurkkuun tarttuvaa tuskaa – vaikuttavuudessaan ahdistavaa.

The Handmaid’s Tale jatkuu siitä mihin ensimmäinen loppui. Junea (Elisabeth Moss) kuljetetaan autolla pois isäntäperheensä luota. Junen rakastaja Nick (Max Minghella) on vihjannut mahdollisuudesta pakoon, mutta onko edessä sittenkin uusia, entistä kovempia koettelemuksia?

Emmy- ja Golden Globe -palkintoja kahminut The Handmaid’s Tale on rohkeasti rankka sarja, jonka väkivalta ei ahdistavuudessaan ole samalla tavalla viihteellistä kuin esimerkiksi verisen Westworldin. Naisia tukahduttavan tarinan teemoja on hyvä lukea rinnan #metoo-kampanjan ja esimerkiksi Donald Trumpin harjoittaman retoriikan kanssa.

Sarjan näyttelijöistä esille nostetaan yleensä pääroolin Elisabeth Moss. Yhtä suuren ylistyksen ansaitsee kuitenkin myös Ann Dowd synnyttäjänaisia komentavana täti Lydiana. The Handmaid’s Talen ja The Leftoversin rooleillaan hän on noussut monitasoisen pahuuden kylmiä väreitä herättäväksi ruumiillistumaksi.

Westworld ma 23.4. ja The Handmaid’s Tale, to 26.4. HBO Nordic

 

X