Laiskanlinna, Kiveen hakatut: Radion tarinan­iskijät Jouko Vuolle ja Tero Liete

Rocktarinoija Tero Liete (Laiskanlinna) jätti poikkeustalvena kiharapilvensä katkaisematta. Kiveen hakatut -sarjan Jouko Vuolle on koripallomies. Kumpikin täyttää keväällä 63 vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitkän linjan radiotoimittajat Jouko Vuolle (Kiveen hakatut) ja Tero Liete (Laiskanlinna) tunnetaan paremmin äänestään kuin ulkonäöstään.

Rocktarinoija Tero Liete (Laiskanlinna) jätti poikkeustalvena kiharapilvensä katkaisematta. Kiveen hakatut -sarjan Jouko Vuolle on koripallomies. Kumpikin täyttää keväällä 63 vuotta.
Teksti: Jussi Karjalainen

Rocktoimittaja Tero Lieteen ja urheilutoimittaja Jouko Vuolteen puheissa vilisevät sanat ”uteliaisuus” ja ”tarina”. Miehet ovat saman ikäisiä, kumpikin täyttämässä 63.

Vuolle on tarjoillut tarinoita jo 14 kauden verran Arto Terosen kanssa radiosarjassa Kiveen hakatut. Kaksikko kertoo yllättävistäkin urheilijoista ja sporttivaikuttajista henkilön haudalla tarvitsematta edes käsikirjoitusta. Kiveen hakatuista ilmestyy myös kirjoja.

Lieteen upouusi ohjelma on Laiskanlinna, mutta hän jatkaa myös Kadonneen levyn metsästäjiä ja Poppikoulua.

”Parasta on elämysten jakaminen”, Tero Liete sanoo. ”Varmaan sama istahtaa urheiluunkin. On hieno musahetki, kun saa palautetta, että soititpa mielettömän biisin. Kiitos, että löysin tämän. Yritän valita musiikkia, jota et tiennyt haluavasi kuulla.”

Jouko Vuolteen mukaan radio piirtää hemmetin hienon kuvan: ”Nautin siitä, miten voi kuvata asiat sanoilla.”

Liete ottaa kopin: ”Ja jokaisen päässä on se kuva, ja se on täysin oikea ja omanlaisensa. Sellainen, millainen kuulija haluaa sen olevan.”

Millaisen kuvan Laiskanlinna luo?

”Se on sama juttu kuin entinen ohjelmani Rocktoimittajan illallinen. Ja sitä edeltänyt Rocktoimittajan iltapäivällinen. Ja sitä ennen Kersantti Pippuri”, vaatimaton Liete luettelee ohjelmiaan, joissa mehevät tarinat ja aasinsillat ovat olleet aina kunniassa.

Vuolle huomauttaa vierestä, että Ylen hienoin asia ovat juuri toimitetut musiikkiohjelmat, ”balanssi rauhallisen, älykkään puheen ja loistavan musiikin välillä”.

Tietovisasta rockradioon

Tero Lieteelle ovet Yleisradioon aukesivat hänen sijoituttuaan radion rocktietokilpailussa keväällä 1980. Samaan aikaan Ylessä suunniteltiin Rockradio-ohjelman perustamista. Tero Liete kutsuttiin jengiin, kun Heikki Harma eli Hector jäi virkavapaalle.

Vuolteen tarina-arkusta tipahtaa heti välitarina siitä, kuinka koripallomaajoukkueen valmentaja Robert Petersen manaili 1970-luvun taitteessa: ”Mä vihaan tuo rock’n’roll, kun se vie hyvät koripalloilijat.” Koutsi tarkoitti nimenomaan Hectoria.

Lieteen debyyttiohjelma teki selkoa 1950-luvun rokkarista Gene Vincentistä. Rockradion 10–12 viikkotuntia olivat 1980-luvun alun nuorille elintärkeitä.

Rockradiohan oli paraatipaikka. Koska paikallisradioita ei tosiaan vielä ollut, niin kaikki uutuudet automaattisesti tuotiin meille ensimmäisenä. Sain Tuomari Nurmion Punaisen planeetan koelevyn ja äänitin sen kasetille, koska olin lähdössä Marokkoon lomalle. Kun kuuntelin sitä rannalla, tiesin heti, että tämä on klassikko”, Liete muistelee.

Asiat etenivät. Vuonna 1990 starttasi Ylen populaarikulttuurikanava Radiomafia.

”Radiomafia oli mullistus. Kokonainen kanava, jota iso lauma innokkaita ihmisiä pääsi tekemään aika hyvillä taloudellisilla resursseilla. Me oltiin Rockradiossa kuitenkin kymmenen vuotta oltu tiivis porukka. Tosin ei omaa kanavaa, mutta tavallaan oma heimonsa ja jonkinlaisia sissejä Yleisradion sisällä. Taisteltiin rakastamamme rockkulttuurin puolesta tuulimyllyjä vastaan.”

Legendojen haudoilla

Tero Liete on ollut Ylen rokkiohjelmia tekemässä 40 vuotta, Jouko Vuollekin urheiluohjelmissa lähes 30 vuotta.

Sitä ennen Vuolle oli jo 19-vuotiaana koripalloseura Torpan Poikien toiminnanjohtaja. Sitten hän oli mukana tapahtumafirmassa, joka hoiti lukuisiin ravintoloihin äänet, valot ja dj:t.

Perustyönään Vuolle toimittaa Urheiluradion uutisia. Kiveen hakatut -sarja alkoi Malmin hautausmaalta Tapio Rautavaarasta. Sarja on käynyt läpi urheiluhistorian sivuilla loistavat Paavo Nurmen, Ville Pörhölän ja Mika Myllylän, mutta rajoittumatta enää yksinomaan urheilijoihin.

Jo ensimmäisellä kaudella kiveenhakkaajat sivusivat jopa rockia, sillä Monzan kisoissa traagisesti kuolleen moottoripyöräilijän Jarno Saarisen onnettomuuden rinnalla oli välttämätöntä nostaa esiin myös Sammy Babitzinin auto-onnettomuus.

”Kaksi nuorille tosi isoa idolia kuoli kuukauden sisään keväällä 1973. Kuusi vuotta nuorempi pikkuveljeni puhkesi itkuun, kun Saarinenkin kuoli”, Vuolle kertaa.

Liete lisää, että Babitzin ja Saarinen olivat olleet Suosikki-lehden julistetähtiäkin miltei perätysten.

Kiveen hakatut on ollut minulle ja Artolle tosi mielenkiintoinen matka Suomen historiaan, joka vain kerrotaan urheilun kautta.”

Ensi kesän uudeksi kaudeksi Vuolle pähkäilee parhaillaan muun muassa pohjoisen hiihtäjän Kalevi Oikaraisen kokemuksia. Jo ennen sitä tulee uusia erikoisjaksoja, pääsiäisenä Pentti Linkolasta!

”Tämä aika sopii Pentti Linkolaan hyvin. Pääsiäisenä luonto herää. Mietin, mitä Linkola olisi sanonut koronasta. Luultavasti, että niin, onhan tämä nyt kuitenkin inhimillisempää kuin konekivääri. Siis ajatus siitä, että kun luonnon kanssa aletaan tappelemaan, niin yleensä hävitään.”

Niinkin selvistä ei-urheilijoista kuin Ritva Valkamasta kertovat jaksot nauttivat suosiota. Kaikki tarinat löytyvät Areenasta – samoin kuin Lieteen juonimat Laiskanlinnat. Radio Suomessa Laiskanlinnan paikka on sunnuntaisin kello 11.00.

Lieteelle korona teki sen, että hän jätti väliin joka tammikuisen talvenselän taittamistemppunsa eli pitkän ulkomaanmatkan. Mielessä oli Madagaskar.

”Siis perinteinen parturireissuni. Käyn parturissa kerran vuodessa sillä matkalla. Nyt huomaatte, että en ole käynyt”, kiharapää myhäilee.

Laiskanlinna – Tero Liete, su 7.3. 11.02-12.00 Yle Radio Suomi

Lue myös: Maalaislääkäri Kiminkinen: Hömppää ja huuhaata vastaan

X