Poptähti Michael Jacksonin pedofiliasyytöksiä tutkii kohuttu Leaving Neverland -dokumentti

Michael Jacksonin uhrit avautuvat kokemuksistaan kohudokumentissa, joka sai aikaan boikottien aallon. Docventures aikaisti Leaving Neverlandin esitystä, avaa kriisipuhelimen ja järjestää keskustelun, miten suhtautua sankarihahmojen vastenmielisiin tekoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dokumentin toinen päähenkilö Wade Robson (vasemmalla alhaalla) poseerasi perheineen yhdessä Michael Jacksonin kanssa vuonna 1990.

Michael Jacksonin uhrit avautuvat kokemuksistaan kohudokumentissa, joka sai aikaan boikottien aallon. Docventures aikaisti Leaving Neverlandin esitystä, avaa kriisipuhelimen ja järjestää keskustelun, miten suhtautua sankarihahmojen vastenmielisiin tekoihin.
(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Brittiohjaaja Dan Reed halusi tehdä dokumentin jostain ratkaisemattomasta tapauksesta. Hän tutki poptähti Michael Jacksonin pedofiliasyytöksiä ja sai kaksi todistajaa kertomaan, mitä he kokivat lapsena.

Leaving Neverland sai ensi-illan Sundancen elokuvafestivaaleilla tammikuussa, mutta keskustelu leimahti, kun se esitettiin Yhdysvalloissa HBO:lla maaliskuussa. Britanniassa siitä tuli osatuottaja Channel 4:n suoratoistetuin ohjelma.

Yle reagoi nopeasti

Suomessa elokuva oli määrä esittää Docventuresin syyskaudella. Esitystä nopeutettiin. Riku Rantalan mukaan tällaisessa tapauksessa Docventuresin voima on parhaimmillaan. Hän vetää ohjelman yhdessä Tunna Milonoffin kanssa.

”Kun on ahdistava aihe, joka saattaa myös katsojilla herättää tunteita omista ja läheisten kokemuksista, on hyvä, kun voidaan keskustella”, Rantala sanoo.

Elokuva on saanut kritiikkiä päähenkilöiden motiiveista ja journalismin etiikasta.

Ohjaaja haastatteli oikeudenkäyntien lakimiehiä ja rikostutkijoita, mutta päätti jättää materiaalin käyttämättä. Hän keskittyy kahden todistajan elämään ja perheeseen.

Puolijumalan aseman saaneen Jacksonin seksuaaliset teot olivat kahden todistajan mukaan julmia, laajoja ja pitkäkestoisia. Todistajat eivät saaneet rahaa elokuvasta.

Jacksonin fanit ovat osoittaneet mieltä, käynnistäneet joukkorahoitettuja vastakampanjoita ja päähenkilöiden mukaan antaneet tappouhkauksia.

Kymmenen vuotta sitten kuolleen Jacksonin perikunta on tuominnut elokuvan.
Myös Docventures ja Yle ovat saaneet poikkeuksellisen paljon palautetta esittämisestä.

Osassa viesteistä väitetään, että dokumentin televisiointi on vääryys.

”Miksi niin paljon yhteydenottoja?” Rantala pohtii.

Hän haluaa Jacksonin puolustajien näkemyksen keskusteluun. Mukaan on tarkoitus kutsua seksuaalisen hyväksikäytön asiantuntija ja henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta hyväksikäytöstä.

Docventures avaa kriisipuhelimen heille, joille elokuva laukaisee tarpeen keskustella.

Televisioversio on jaettu kahteen osaan. Yhteensä runsaat kolme tuntia jakautuu aikaan ennen ja jälkeen ensimmäisten syytteiden vuonna 1993.

Tarvitaanko boikottia?

Leaving Neverland on saanut aikaan Jackson-boikotteja. Useat radiokanavat ovat poistaneet Jacksonin listoiltaan, Simpsonien Jackson-jakso vedettiin pois suoratoistopalveluista, ja Jacksonin vaatteet poistettiin indianapolisilaisen lastenmuseon näyttelystä.

Boikotointia pohditaan myös keskustelussa. Rantalalla ei ole vahvaa mielipidettä, miten esimerkiksi kaupallisten toimijoiden pitäisi Suomessa reagoida. Keskusteluosiossa ei keskitytä väittelemään, onko Jackson syyllinen vai ei vaan yritetään avata isoa ilmiötä.
Rantala haluaa herättää kysymyksen siitä, miten idolisointi liittyy ihmisten tapaan katsoa poispäin ikävistä asioista. Tapausta voi verrata olympiavoittaja-rikoksentekijä Matti Nykäsen julkisuuskuvaan.

”Voidaanko erottaa toisistaan sankari, joka tuo meille voimaannuttavia kokemuksia, ja sankarin puutteet, vastenmielisyydet ja rikokset joita ei voi hyväksyä? Se on tosi ongelmallista”, Rantala sanoo.

Leaving Neverland, ti 2.4. klo 20.00 Tv2

Lue myös:

Michael Jacksonin uhri kohudokumentissa: ”Havahduin vasta kun ajattelin, että omalle lapselle tehtäisiin sama kuin Jackson teki minulle”

X