Leipää kansalle -dokumentti kuvaa Neuvostoliiton maatalouspolitiikasta johtunutta nälänhätää

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Pertti Avola

Monen muun ranskalaisdokumentin tapaan pelkästään vanhoille arkistofilmeille ja valokuville rakentuva Leipää kansalle Neuvostoliiton maatalouden historiasta olisi surkuhupaisaa katsottavaa, ellei se olisi niin traaginen. Se kertoo kahdesta miehestä, jotka yrittivät ratkaista valtavan maan ruokaongelman satojen tuottavuutta lisäämällä.

Porvariskodista tullut lahjakas akateemikko, kasvitieteilijä ja geneetikko Nikolai Vavilov olisi tähän ehkä ajan kanssa pystynyt, mutta hän kuoli sodan aikana Stalinin vainoamana nälkään. Talonpoikaissyntyinen agronomi Trofim Lyssenko (kuvassa oik.) osasi ratsastaa kommunistisen politiikan aallonharjalla, mutta hänen saavutuksensa tiedemiehenä jäivät vaatimattomiksi.

Karmeinta on kertomus siitä, miten neuvostopolitiikka jyräsi tieteen ideologian nimissä ja kuinka sen virheet saivat Neuvostoliitossa aikaan miljoonia uhreja vaatineita nälänhätiä. Kun tultiin 1970-luvulle, jolloin Lyssenko kuoli, maan maatalouspolitiikan epäonnistuminen oli jo selviö: Neuvostoliitto joutui ostamaan tonneittain vehnää ja maissia ideologisilta vihollisiltaan Yhdysvalloilta ja Kanadalta.

Historia: Leipää kansalle, ma 14.10. klo 19.00 Tv1 

X