Liam Neeson on edelleen uskottava sankarihahmo elokuvissa The Commuter ja Run All Night

Joanna (Vera Farmiga) tarjoaa paikallisjunassa ex-poliisi Michael MacCauleylle (Liam Neeson) epäilyttävää tehtävää elokuvassa The Commuter. © Tv5
Lauantaina kaksi elokuvaa saa samaan aikaan tv-ensi-iltansa eri kanavilla. The Commuteria ja Run All Nightia tähdittää konkarinäyttelijä Liam Neeson.

Pohjois-Irlannissa syntynyt Liam Neeson, 68, nousi sekalaisen elokuva- ja tv-uran jälkeen tähdeksi Steven Spielbergin elokuvassa Schindlerin lista (1993). Eräänlaiseksi ikämiesluokan toimintasankariksi hän ponnahti Taken-trillerissä 2008. Sen jälkeen Neeson onkin suoltanut kasapäin erilaisia toimintatrillereitä, joista neljä on ohjannut katalonialainen Jaume Collet-Serra. Tuorein heidän yhteistöistään on 2018 valmistunut The Commuter (Britannia–USA 2018).

Neeson esittää elokuvassa vakuutusmyyjäksi ryhtynyttä ex-poliisia Michael MacCauleya, joka tuikitavallisella työmatkallaan paikallisjunassa joutuu outoon tilanteeseen. Mystinen nainen antaa Michaelille tehtävän, jonka suorittamisen hintana on hänen perheensä elämä.

Parhaimmillaan Collet-Serra on erittäin taloudellinen trilleriohjaaja, kuten hieno haijännäri The Shallows (2016) osoittaa. The Commuterin hieman teennäistä ja epäuskottavaa tarinaakin hän käsittelee sen verran jäntevästi, että trilleri pysyy kasassa.

Neeson on uskottava kiipeliin joutuvana jokamiehenä, joka empii kertoa potkuistaan perheelleen, mutta selvittää konnien juonet sulavasti. Paikallisjunan rajatut olosuhteet luovat klaustrofobisesti toimivat kehykset jännityksen kehittelylle.

Pertti Avola

The Commuter la 7.11. klo 21.00 Tv5

Liam Neeson elokuvassa Run All Night.

Liam Neeson elokuvassa Run All Night. © Sub

Run All Night

Elokuvassa Run All Night (USA 2015) Jimmy Conlon (Liam Neeson) on juoppo palkkatappaja, joka on etääntynyt pojastaan Mikesta (Joel Kinnaman). Kun Mike todistaa Jimmyn pomon (Ed Harris) pojan tekemän murhan, alkaa väkivaltainen tapahtumasarja, jossa isyys voidaan korjata sillä ainoalla tavalla, jonka Jimmy osaa – tappamisella.

Järjestäytynyt rikollisuus, korruptoitunut poliisi ja palkkamurhaajan ahdistus ovat tuttuja elementtejä amerikkalaisen rikoselokuvan perinteessä. Rosoisen realistisen alun jälkeen elokuvan ote alkaa lipsua liioitelluksi tappamiseksi. Sinänsä pätevästi ohjaava Jaume Collet-Serra saa kuitenkin pappatoiminnan kuninkaan Neesonin johdolla näyttelijöistä irti temaattista syvää tunnetta.

Onnimanni Liukkonen

**½

Run All Night, la 7.11. klo 21.00 Sub

Vaarilla on ase ja asennetta

Lauantaina kaksi elokuvaa saa samaan aikaan tv-ensi-iltansa eri kanavilla. Erikoista on se, että The Commuterilla (LA 21.00 TV5) ja Run All Nightilla (LA 21.00 Sub) on sekä sama ohjaaja (Jaume Collet-Serra) että pääosanesittäjä (Liam Neeson).

Aiemmin monipuolisissa luonnerooleissa nähty Neeson löysi uralleen uuden suunnan toimintaelokuvassa Taken (2008). Sen jälkeen hän on tehnyt kymmenkunta toimintarymistelyä, joissa päähahmo on aliarvioitu ikääntynyt kehäraakki. Mies, jolla on usein takanaan avioero, alkoholiongelma ja halu olla parempi isä. Viimeisin tällainen on parhaillaan elokuvateattereissa pyörivä Honest Thief. Näissä elokuvissa vanheneva mies pystyy vielä kerran lunastamaan paikkansa pelastamalla lähimmäisensä ammattimaista väkivaltaa käyttämällä.

Neeson alkaa olla melko vanha jopa vaaritoimintaelokuvien päärooliin. Mutta kuka korvaisi pian 70 vuotta täyttävän pohjoisirlantilaisen yleisöön vetoavan ikämiesactionin tähtenä? Bruce Willisin toiminta kelpaa nykyisin vain vuokrauspalveluihin, Nicolas Cage on liian outo valtavirtaan ja Tom Cruisen poikamainen look tuskin rypistyy oikealla tavalla. Täytyy myöntää, että Neesonin kärsimyskarismassa on jotain ainutlaatuista voimaa ja syvyyttä.

Onnimanni Liukkonen

Lue myös: Liam Neesonin karisma kantaa – Non-Stop on suljetun tilan jännityselokuva