Liekkien keskellä – Dramatiikkaa Kalifornian historian tuhoisimmasta metsäpalosta marraskuussa 2018

Jaa artikkeliTilaa Seura
Liekkien keskellä
Camp Fire Day One, Liekkien keskellä. © Yle Kuvapalvelu
Liekkien keskellä tutkii Kalifornian tuhoisinta metsäpaloa ja selvittää, mitkä historialliset, ekologiset ja metsän hoidolliset syyt ovat johtaneet nykyiseen maastopalokriisiin.

Amerikkalaisdokumentti Liekkien keskellä yleistyneistä suurista metsäpaloista vahvistaa, että sikäläiset metsät poikkeavat Suomesta. Ohjelmassa mainitaan kyllä hellekesän 2018 ennätykselliset metsäpalot Ruotsissa. Niitä väritellään lauseella: napapiirillä palaa. Ei kannata silti hämääntyä hurjista animaatioistakaan, jotka demonstroivat palojen etenemisvauhtia.

Paketissa on hyvin paljon asiaa ja tarkasti dokumentoitua dramatiikkaa Kalifornian historian tuhoisimmasta metsäpalosta marraskuussa 2018. Silloin ei ollut satanut 200 päivään. Camp Fire -nimen saanut palo poltti hetkessä maan tasalle 26 000 asukkaan Paradisen kaupungin. Naapurikaupunki Magalian asukkaiden täytyi myös evakuoitua kiireesti, mistä on mukana George Goldin karkumatkallaan kuvaamaa materiaalia.

Meteorologi Craig Clements taas päinvastoin pyyhälsi tutkimusautolla tulen suuntaan mittaamaan ”tulitornadon” muodostumistapaa. Australian valtavat maastopalot tapahtuivat vasta ohjelman valmistuttua.

Prisma: Liekkien keskellä, ke 17.6. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Avara luonto: Maaginen Islanti syventyy saarivaltion luontoon ja eläinkuntaan

X