Lihansyöjäbakteerit -sarja seuraa tanskalaisten taistelua tappajabakteeria vastaan

Tanskalaisessa dokumenttisarjassa seurataan bakteerin piinaamaa nuorta naista ja kahta keski-ikäistä miestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Dr Danish Broadcasting Corporation / Yle

Tanskalaisessa dokumenttisarjassa seurataan bakteerin piinaamaa nuorta naista ja kahta keski-ikäistä miestä.
Teksti: Arto Pajukallio

Nekrotisoiva faskiitti on pehmytkudoksissa etenevä hengenvaarallinen tulehdus. Kudosta tuhoavat bakteerit voivat edetä 5–10 cm tunnissa, ja sairaus vaatii nopeaa leikkaushoitoa.

Kansanomaisesti puhutaan lihansyöjäbakteerista. Vuosittain sen saa noin 150 tanskalaista. Määrää ei ole saatu laskemaan, ja lähes joka neljäs sairastunut kuolee tulehdukseen. Tanskalaissarjan kolmessa jaksossa kerrotaan kussakin yhden sairastuneen tarina.

Mathilde oli 17-vuotias saadessaan pullosta haavoja käsiinsä. Haavat ommeltiin, mutta kotona Mathilde alkoi oirehtia vakavasti. Jälkikäteen näyteltyä tapahtumaketjua kertaa ennen kaikkea äiti Anette, eikä katsoja voi olla varma miten teinitytön lopulta käy.

Väli-inserteissä puhuvat tautiin erikoistuneet lääkärit, jotka korostavat kuinka tärkeätä tappajabakteerin nopea tunnistaminen on. Vaikkei ohjelma sitä ainakaan ensimmäisessä jaksossa kerro, nostetaan Tanskassa vuosittain useita kanteita virheellisen diagnoosin tehneitä lääkäreitä kohtaan. Erehdys voi olla kohtalokas.

Lihansyöjäbakteerit, su 2.1. klo. 22.45, Teema & Fem

X