Lihantuotanto, uhka maapallolle? – Dokumentissa tutkitaan lihantuotantoa ja sen ympäristövaikutuksia

Jaa kaverilleTilaa Seura
Liz Bonnin dokumentissa Lihantuotanto, uhka maapallolle?
Liz Bonnin dokumentissa Lihantuotanto, uhka maapallolle? © yle kuvapalvelu
Lihantuotanto, uhka maapallolle? on tyypillinen tiedokumentti, jossa dokumentaristi kiertää ympäri maailmaa hakemassa tukea väitteelleen.

Brittiläisen dokumentin Lihantuotanto, uhka maapallolle? suomenkielinen nimi on saanut peräänsä kysymysmerkin, vaikka alkuperäisessä sitä ei ole. Tämä kiinnittää huomion, sillä biologi Liz Bonnin (kuvassa) toteaa heti ensimmäisen minuutin aikana, että lihantuotanto on tuoreimman tutkimustiedon mukaan yksi suurimmista uhkista maapallollemme.

Bonnin matkailee Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Etelä-Afrikassa ja Walesissa tutkimassa lihantuotannon ympäristövaikutuksia. Mitään varsinaisen uutta tietoa dokumentti ei tuo, vaikka tiskiin ladotut faktat ovatkin kylmääviä. Maapallo ei yksinkertaisesti kestä sellaista määrää lihankulutusta, jota nyt harjoitamme.

Varoitus herkimmille katsojille: ohjelmassa tapetaan kana paljain käsin. Kohtaus ei kuitenkaan ole yhtään verinen, vaan hyvin tarpeellinen. Se muistuttaa, että kaikki liha lautasellemme tulee joskus eläneestä eläimestä, mutta sillä on väliä, missä ja miten eläin eli.

Prisma: Lihantuotanto, uhka maapallolle? ke 3.6. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Dokumenttiprojekti: Colombia in My Arms palkittiin parhaana pohjoismaisena dokumenttina

X