Loistava dokumentti valottaa talvisodan presidentin Kyösti Kallion tunteita kansakunnan kohtalon hetkinä

Ohjaaja Heikki Huttu-Hiltusen dokumentti Kallio – ”Uskon, että paikkasi on siellä” on niin hyvä, että sitä katsoo henkeään pidättäen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kyösti Kallio vaimonsa Kaisa Kallion kanssa.

Ohjaaja Heikki Huttu-Hiltusen dokumentti Kallio – ”Uskon, että paikkasi on siellä” on niin hyvä, että sitä katsoo henkeään pidättäen.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Talvisodan ajan vastuunkantajapresidentti Kyösti ­Kallio (1873–1940) kävi koko poliittisen uransa vuosikymmenten halki herkkää kirjeenvaihtoa puolisonsa Kaisa Kallion kanssa. Vaimo piti koko ajan pystyssä kotitilaa Nivalassa.

Kirjeotteisiin nojaavaa täysosumaa seuraa aivan henkeä pidättäen, sillä niin loistava on tässä isojen tapahtumien ja niitä koskevien aitojen perhekommenttien ristivalotus. Kyösti Kallio kuvasi viesteihin esimerkiksi tunnot kuskatessaan salkussa Pietarista lupaa itsenäisyyteen – tai miltä tuntuu, kun punakaartilaiset ottavat väkisin kadulla salkun käsistä.

Ohjelmassa vavahduttaa aikuisten ihmisten ehdoitta luottava rakkaus, jonka lukijat Pekka Heikkinen ja Tuula Väänänen kykenevät välittämään katsojalle ilman suodattimia. Dramatisoinneissakin säilyy sama hienovireisyys. Huttu-Hiltusen dokumentti on laatulafka Illumen tuotantoa.

Kallio – ”Uskon, että paikkasi on siellä”, tiistai 5.12. klo. 19.00, Tv1

X