Loppua odottaa henkeä pidätellen – Iina Kuustonen ja Antti Luusuaniemi nähdään romanttisessa komediassa Häät ennen hautajaisia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Iina Kuustonen ja Antti Luusuaniemi näyttelevät Kari Ketosen esikoisohjauksen päärooleissa.  © Kristiina Salmen
Iina Kuustonen ja Antti Luusuaniemi näyttelevät Kari Ketosen esikoisohjauksen päärooleissa. © Kristiina Salmen
Vuosi 2022 oli kotimaisessa elokuvassa ja tv-draamassa 38-vuotiaan Iina Kuustosen hallintaa. Miksei se voisi jatkuakin? Näytöt – ja varsinkin Häät ennen hautajaisia – puhuvat puolestaan.

Iina Kuustonen treenaa itsensä fitness-kisakuntoon. Iina Kuustonen taiteilee sirkuk­sessa maan ja taivaan välillä. Iina Kuustonen hommaa pikavauhtia sulhasen, käy lääkärissä, ja…

Jääkööt viimeksi mainitun jatko paljastamatta, jotta Häät ennen hautajaisia säilyttää yllätyksensä ensikertalaiselle katsojalle. Kaksi edellä mainittua elokuvaa olivat Punttikomedia ja Pelle Hermanni, kaikki viime vuodelta.

Kun niiden päälle tuli vielä monipuoliset ja kansainväliset poliisihommat suositun Ivalo-sarjan toisella kaudella, oli 2022 Kuustoselta jo melkoista dominointia. Eikä loppua näy, tämän vuoden tammikuussa teatteriensi-illan sai Järjettömän paska idea -elokuva, jonka toisessa pääroolissa Kuustonen nähdään.

Roolityö osui kohdalleen

Päätähden väsymys tai kasvojen kuluminen eivät ainakaan Häät ennen hautajaisia -elokuvaa rasita. Kari Ketosen ohjaamassa, Ketosen ja Leo Viirretin käsikirjoittamassa romanttisessa komediassa Iina Kuustonen löytää juuri sen hymyn ja kyynelten tasapainon, jota tarina edellyttää. Hahmo ja tulkinta tuntuvat tuoreilta, vaikka ura on jo monipuolinen ollutkin. Myös teatterikierroksella elokuva menestyi mukavasti.

Hääsuunnittelija Joannaa vaivaavat työkiireet. Hänen isäänsä (Risto Tuorila) vaivaa masennus. Kuolema on liipannut entistä palomiestä sen verran läheltä, että katoavaisuuden kela on jäänyt vanhan miehen mieleen pyörimään.

Romanttisille komedioille tyypillinen äkkiväärä juonenkäänne saadaan, kun Joanna alkaa isäänsä ilahduttaakseen etsiä kulissipoikaystävää. Vähän päästä tämä käy myös sulhasesta. Sellaiseksi löytyy hautausurakoitsija Sakke.

Lyhyiden lauseiden mies

Antti Luusuaniemi tekee Kuustosen tapaan roolityön, jota häneltä ei ole totuttu odottamaan. Sakke on 43-vuotias aikamiespoika, jolla seurustelu on jäänyt lapsuudentrauman, kolean isän ja ujouden vuoksi väliin.

Hahmo on kuin M/S Romantic -sarjan ikimuistoisen suupaltti Kaiden käänteinen painos. Molemmat kärsivät sosiaalisesta kyvyttömyydestä, mutta siinä missä se Kaidella purkautui rehvakkaaksi puheripuliksi, pystyy Sakke vaivoin kolmea sanaa pitempiin lauseisiin.

Terapeutin suosituksesta Sakke kuitenkin raottaa sanaista arkkuaan, ja suhde Joannan kanssa käy kehittymään. Siinäkin vaiheessa Häät ennen hautajaisia pitää tyylitajunsa. Sairastumistarina ei äidy vellomaan säälin syvissä vesissä, muttei toisaalta iske farssivaihettakaan silmään. Katsojan hyvää mieltä ei yritetä ostaa alennuksella, eli koheltamalla.

Vaikka elokuvaan mahtuu naurua, sekä Joanna että Sakke pysyvät ihmisinä, joiden kokema tuska pistää myös katsojan rintaa. Iina Kuustonen ja Antti Luusuaniemi tekevät uransa parhaat filmiroolit. Tarpeettomasti venyvät elokuvat ovat tämän ajan riesa, mutta kerrankin tuntuu, että minuutteja saisi olla lisää. Esimerkiksi Joannan äiti (Kaija Pakarinen) ja Saken suhde isään (Jukka Puotila) jäävät kehittelyä vaille.

Loppua kuitenkin odottaa henkeä pidätellen. Jos elokuvasta joskus tehdään kansainvälinen versio, uskalletaankohan viimeiset minuutit siinä toistaa? Kaikessa suomalaisuudessaan.

Häät ennen hautajaisia, keskiviikko 24.5. klo 21.00, Nelonen

X