Lumen eläimet tarjoaa kuvaa eläinten talvenajan selviytymiskeinoista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Avaran luonnon Lumen eläimet.
Avaran luonnon Lumen eläimet. © Intesarh7/Yle kuvapalvelu
Simon Baxterin ohjaama BBC:n luontodokumentti Lumen eläimet kertoo niistä moninaisista tavoista, joilla eri eläinlajit hankkivat ruokaa ja pysyvät lämpiminä talven kylminä kuukausina.

Ihminen on ainoa laji, jolla on mahdollisuus tunnelmoida talven kauneudella. Muilla eläimillä ei siihen ole aikaa tai varaa.

Toisinaan luontodokumentit vielä pystyvät esittelemään harvinaisempia eläimiä, mutta Lumen eläimissä niitä ovat lähinnä japaninkauriit ja Kiinassa elelevät pystynenäapinat. Muuten eläinten talvitarinoissa ovat pääosissa perin tutut lajit, kuten jääkarhut, keisaripingviinit, ilvekset, sudet ja naalit. Uhanalaisia lumileopardeja on jäljellä enää 4000 yksilöä, mutta niitäkin on luontodokumenteissa usein nähty.

Lumen eläimet tarjoilee nopeahkoja tuokiokuvia eläinten selviytymiskeinoista. Esiteltäviä lajeja on sen verran paljon, ettei yksityiskohtaisempaan kuvailuun ole 50-minuuttisessa dokumentissa aikaa. Niinpä ohjelma kokonaisuutena on informaation puolesta melko pintapuolinen. Kuviltaan se on juuri niin upea kuin mitä BBC:n luonto-ohjelmilta on lupa odottaakin. Luminen talvi näyttäytyy tässä todella kauneimmillaan.

Avara luonto: Lumen eläimet, pe 25.12. klo 18.10 Tv1

Lue myös: Biokon apinat -dokumentin pääosassa on Afrikan uhanalaisin apinalaji drilli

X