Luonnon pienet ihmeet -dokumentissa esitellään viitisentoista pienen pientä eliölajia ja keskitytään niiden selviytymis- ja pariutumiskeinoihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Pertti Avola

Avara luonto -sarjassa esitetyt BBC:n luontodokumentit ovat viime vuosina usein olleet jonkin teeman ympärille rakennettuja koosteita, joissa ei ehditä paljon keskittyä yhteen lajiin, vaan esitellään lyhyesti lukuisten lajien erityisominaisuuksia. Juuri tällainen on 2017 valmistunut Luonnon pienet ihmeet. Siinä esitellään 52 minuutissa kaikkiaan viitisentoista pienen pientä eliölajia ja keskitytään niiden erikoisiin selviytymis- ja pariutumiskeinoihin.

Jotkut ovat varmasti tuttuja aiemmista luonto-ohjelmista, kuten erakkorapu, ruohonleikkaajamuurahainen ja kummituseläin. Hieman oudompia kiinnostavuuksia ovat muun muassa jopa 100 vuotta pelkkänä risukasana uinuva ja sateen myötä henkiin heräävä jerikonruusu, tunnin kuivalla maalla pärjäävä ja eviään jalkoina käyttävä epolettihai sekä upeita vedenalaisia hiekkaveistoksia muovaava pallokala.

Ideana on korostaa näiden lajien ihmeellisiä ominaisuuksia, eritoten suhteessa niiden pieneen kokoon. Pieniksi pätkiksi ohjelman kokonaisanti jää, mutta toki tästäkin oppii jotain.

Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet, la 30.3. klo 18.45 Tv1 

X