Luonnonvoimien planeetta: ensimmäinen osa tarkastelee tulivuorten elämää ja mahtia 

Jaa artikkeliTilaa Seura
Avara luonto: Luonnonvoimien planeetta.
Avara luonto: Luonnonvoimien planeetta. © Toby Nowlan/Silverback Films 2017/Yle
Avaran luonnon dokumentti Luonnonvoimien planeetta kääntää nurin tulivuoren myytin kaiken tuhoavana, pysäyttävänä voimana.

Ensimmäisenä tulivuoresta tulee mieleen tuhoava laava. Sen alle jäävät metsät, eläimet ja Pompeijin kaupunki. Kyllä niinkin, mutta ilman tulivuoria ei olisi ilmakehää, ei meriä – eikä elämää. Taas kerran luontodokumentti kääntää nurin yhden myytin.

Kunhan kerkiää. Tuore BBC-sarja Luonnonvoimien planeetta on nimittäin niitä, jotka kauppiaat voivat laittaa pyörimään, kun myyvät 4K-televisioitaan. Oitis saamme ihastella, kuinka hohtavan pinkit flamingoparvet liitelevät poikimaan Ol Doinyo Lengain vuoren maisemiin Tansaniassa. Sitten jännätään, kuinka pikku poikaselle käy, kun haikara saapuu (huonosti).

Huikeita kuvia riittää myös Galapagos-saarten vampyyripeiposta, Yellowstonen kalastavasta karhusta ja Aldabran atollin jättiläiskilpikonnasta. Jälkimmäiset selviävät ilman vettä ja ruokaa kuulemma ”pitkiä aikoja”. Sen tarkemmalla tieteellä ei Luonnonvoimien planeetta halua katsojaa rasittaa. Joka tapauksessa elämän monimuotoisuutta ja sitkeyttä ei voi kuin ihailla.

Tulevissa jaksoissa huomioidaan aurinko, ilmasto ja meret.

Avara luonto: Luonnonvoimien planeetta, la 3.4. klo 18.15 Tv1

Lue myös: Luontosinfonia tallentaa luontomme monimuotoisuutta upein kuvin

X