Mä haluun olla Nylon -audiosarja kertoo Nylon Beatin hauskasta tyttökaverienergiasta vähättelyn ja äijäkulttuurin keskellä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mä haluun olla Nylon
Kuvassa Jonna Kosonen (nyk. Geagea) ja Erin Koivisto (nyk. Anttila). © Numi Nummelin ja Hans Weckman / Yle
Jonna ja Erin tutustuivat alle kouluikäisinä ala-asteen pihalla. Madonnaa ja esiintymistä rakastavista ystävyksistä kasvoi kykykilpailun kautta Suomen tunnetuimpiin kuuluva popduo.

Emma-gaala 1997. Nylon Beat pikemminkin leijuu kuin kävelee lavalle. Jonna ja Erin laulavat Satasen lainaa, mutta näyttävät siltä kuin olisivat jossain muualla: omassa, yhteisessä maailmassaan. Asenteesta tulee mieleen jopa Billie Eilish.

Pätkä löytyy YouTubesta, ja päivää muistellaan radiosarja Mä haluun olla Nylonin yhdennessätoista jaksossa. Sen viimeistelemätön versio oli yksi kolmesta, jotka Yle sai järjestettyä kuunneltavaksi ennakkoon.

Jo siitä otannasta hahmottuu Nylon Beatin kehityskaari ja kahden jäsenen ystävyys. Sen voimalla jaksettiin yli vähättelyn ja 2000-luvun taitteen Suomen äijäkulttuurin.

Ylen musiikkiaiheisten radiodraamojen sarjassa on aiemmin kerrottu muun muassa Gösta Sundqvistin, Armi Aavikon ja Kikan tarinat. Kaisa Kuikkaniemen käsikirjoittama Mä haluun olla Nylon muistuttaa ajan asenteiden vuoksi jälkimmäistä, mutta kantavana voimana toimii nimenomaan 19-vuotiaana aloittaneiden Jonna Kososen (nyk. Geagea) ja Erin Koiviston (nyk. Anttila) ystävyys.

Radiosarjassa heitä esittävät Teatterikoulussa tutustuneet Sonja Kuittinen ja Fanni Norola, jotka perustivat rap-duon nimeltä SOFA. Aito kokemus roolitöistä kuuluukin.

Mä haluun olla Nylonissa kikatetaan ja hykerretään paljon, mutta siinä on kyse myös selviytymisestä. Olemalla oma itsensä seitsemän platinan ja kahdeksan kultalevyn Nylon Beatit pystyivät ylittämään erilaiset tytöttelyt. Sarjan sävy on kuitenkin kevyt, ja siiderikin liikuttaa.

Mä haluun olla Nylon -audiodraama julkaistaan kokonaisuudessaan Areenassa, ja Yle Radio Suomella se alkaa maanantaina 4.7. kello 17.30.

X