Maailma 1968 -dokumenttisarja hyödyntää tavallisten ihmisten kaitafilmejä kerratessaan hullun vuoden tapahtumia

”Hullu vuosi” 1968 muistetaan esimerkiksi Prahan keväästä, Pariisin opiskelijamellakoista, Vietnamin sodasta sekä Martin Luther Kingin ja Robert Kennedyn murhista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aivan tavalliset ihmiset kertovat 8 mm:n kaitafilmeissään, kuinka maailmantapahtumat vaikuttivat heidän elämäänsä vuonna 1968.

"Hullu vuosi" 1968 muistetaan esimerkiksi Prahan keväästä, Pariisin opiskelijamellakoista, Vietnamin sodasta sekä Martin Luther Kingin ja Robert Kennedyn murhista.
Teksti: Jussi Karjalainen

Maailma 1968 on Jerry Rothwellin dokumentti vuodelta 2017. Saksalaisdokumentissa on yllättävän uudelta maistuva kulma paljon käsiteltyyn myllerrysten vuoteen 1968. Uusittava kolmiosainen sarja hyödyntää ihmisten omia kaitafilmejä.

Hullun vuoden tapahtumia oli Prahan kevät, Tšekkoslovakian yritys liukua omaperäisille linjoille Neuvostoliiton komennosta. Sarja, jonka tekoperiaatteena on napakkuus, ei ota mukaan liikaa esimerkkihenkilöitä paikkaa kohti. Uudistusmieltä kuhisevaan Prahaan lähtivät ajelemaan myös roomalaiset sosialistikaverukset Nicola Scalfini ja Orazio Antonacci.

Kaitafilmille tarttui muuta kuin kuviteltiin. Varsovan liiton panssarien saapuessa pojat olivat tansseissa. Portieerin ilmoittaessa hotellissa maahan tunkeutujista, miehet miettivät, onko tämä päissään. Näkökulmien persoonallisuutta kuvastaa se, että Vietnamin sota-asioihinkin käydään ensin Pohjois-Vietnamin puolelta, ei aina dominoivien jenkkien.

Maailma 1968, tiistai 20.7. klo 18.30, Teema&Fem

Lue myös: Maailma oli tulla hulluksi 50 vuotta sitten – Idealismin huippuvuosi 1968 sisälsi hippejä, tankkeja ja performanssia

X