Maalaislääkäri Kiminkinen: Hömppää ja huuhaata vastaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tapani Kiminkinen sai itse vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita hänen ohjelmassaan esitellään. ”En halua antaa mielikuvaa, että hyväksyn vaikkapa sellaiset lisäravinteet, joilla ei ole tieteellisesti osoitettu tehoa.”
Tapani Kiminkinen sai itse vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita hänen ohjelmassaan esitellään. ”En halua antaa mielikuvaa, että hyväksyn vaikkapa sellaiset lisäravinteet, joilla ei ole tieteellisesti osoitettu tehoa.” © Alfa TV
Tapani Kiminkinen pureutuu uudessa sarjassaan  kansansairauksiimme ja pyrkii samalla levittämään oikeaa tietoa väärien uskomusten tilalle.

Tapani Kiminkinen ei ole yllättynyt siitä, että rokotevastaisuus ja lääketiedettä kyseenalaistavat uskomukset leviävät korona-aikana. Hän on ehtinyt lääkärinuransa varrella nähdä monta kertaa, miten ihmisten huoli ja pelot tarjoavat kasvualustan erilaisille epäilyksille.

Kiminkinen pyrkii omassa työssään sitkeästi levittämään tieteeseen perustuvaa tietoa ja kumoamaan uskomuksia.

”Olen ikäni kirjoitellut ja puhunut tätä niin sanottua vaihtoehtopuolta vastaan; mitään todellista vaihtoehtoahan lääketieteelle ei ole. Siinä bisneksessä liikkuvat kuitenkin isot rahat, ja siksi siellä ei tykätä Kiminkisestä, joka sanoo heille vastaan”, Kiminkinen toteaa.

”Yritän olla lääkärinä liberaali ja humaani, mutta siinä vaiheessa minulta loppuu avarakatseisuus, kun syöpäpotilaalle tarjotaan jotain ihan huuhaata. Tarvitsisimme Suomeen samanlaisen lain, jolla Ruotsissa suojataan lapsia ja muita heikoimmassa asemassa olevia näiltä niin sanotuilta vaihtoehtohoidoilta.”

Tapani Kiminkinen sai itse vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita hänen ohjelmassaan esitellään.

”En halua antaa mielikuvaa, että hyväksyn vaikkapa sellaiset lisäravinteet, joilla ei ole tieteellisesti osoitettu tehoa.”

Kiminkinen: Koronaa ei käsitellä ollenkaan

Juuri lääketieteeseen perustuvaa tietoa Kiminkinen haluaa levittää uudessa nimikkosarjassaankin, joka alkaa AlfaTV:llä. Sarja on tuunattu versio Ylellä kolmen kauden verran pyörineestä Tohtori Kiminkisestä.

Mukana on tuttuun tapaan Kiminkisen potilaiden tarinoita, hänen perhe-elämäänsä ja vastauksia yleisön kysymyksiin. Jokaisella jaksolla on teemana yksi suomalaisten kansansairaus.

Avausjaksossa pureudutaan verenpaineeseen. Seuraavissa jaksoissa puhutaan muun muassa diabeteksesta, uniapneasta, sepelvaltimotaudista ja eturauhasvaivoista.

Koronaa ohjelmassa ei käsitellä ollenkaan, vaikka koko sarja on kuvattu pandemian keskellä viime joulukuussa.

”Koronaa tulee jo muutenkin joka tuutista. Haluan omalla ohjelmallani muistuttaa, että myös nämä perussairautemme ovat edelleen olemassa ja että niidenkin vuoksi on tärkeää hakeutua hoitoon.”

Lisääntyvä tieto voi hämmentää

Korona-aiheisen, etukäteen nauhoitetun sarjan tekeminen olisi ollut hankalaa siinäkin mielessä, että tieto viruksesta lisääntyy koko ajan. Periaatteidensa mukaisesti Kiminkinen haluaa jakaa ohjelmassaan vain sellaista tietoa, joka on varmasti ajantasaista ja pätevää.

”Lääkäreillä on tässä hirveän iso vastuu. Me tiedämme, että lääketiede kehittyy ja tieto lisääntyy koko ajan. Esimerkiksi kun minä olin keskikoulussa 1960-luvulla, kaksi luokkatoveriani menehtyi lasten leukemiaan. 1950-luvulla isäni sairastui polioon. Eikä niillä vuosikymmenillä ollut kunnollisia verenpainelääkkeitäkään.”

Kiminkinen tietää senkin, että meitä maallikoita lisääntyvä ja sitä myötä muuttuva tieto saattaa hämmentää. Tämän vuoksi hän haluaa auttaa ihmisiä erottamaan faktat moninaisten uutisten tulvasta.

”Koen olevani etuoikeutettu, kun saan jakaa oikeaa tietoa ihmisille. Oikea tieto pysyy ja paranoo – hömppä kaatuu!”

Maalaislääkäri Kiminkinen, ma 25.1. klo 21.00 AlfaTV

Minä itse!

Sinkut paljaana -ohjelmassa Amanda Harkimo kertoo omasta etuoikeutetusta asemastaan käsin, mitä haluaa. Botoxkuninkaissa parannellaan ihmisten ulkonäköä, koska niin voi tehdä. Ulkolinjassa kerrotaan, kuinka rikkaat länsimaalaiset ostavat vauvoja Ukrainasta. Itsekeskeistä, ajattelee moni, mutta sellainen tämä aika nyt vain on.

Myös terveysasioissa moni haluaa itse päättää mistä tietonsa hakee. Televisioon palaava lääkäri Tapani Kiminkinen puhuu huuhaata vastaan. AlfaTV:n Maalaislääkäri Kiminkinen -ohjelmassa hän jakaa tietoa perussairauksista. AlfaTV:llä pyörii myös sarja TerveysSummit, joka suhtautuu tiedonjakamiseen hövelimmin. Konseptin alla uskottavien lääketieteen asiantuntijoiden rinnalla ovat esiintyneet vaihtoehtoista hoitoa tarjoavat Antti Heikkilä, Qanoniin hurahtanut Yazka Love ja Maria Nordin.

Sinkut paljaana -ohjelmassa Amanda laskettelee pokkana reunaehtojaan miesystävälleen. Hän itse vaikuttaa joustamattomalta ja tuntuu odottavan, että toinen vain sopeutuu. Samalla tavalla ajattelevat terveysasioissa vaihtoehtoisia vastauksia vaativat ihmiset. Ilmeisin diagnoosi ei kelpaa, kun minä itse koen asiat toisin. Parisuhde saattaa näillä menetelmillä syntyäkin, mutta vaihtoehtoisten syöpähoitojen kanssa voi käydä todella huonosti.

Onnimanni Liukkonen

Lue myös: Ulkolinjan dokumentti Korona Ruotsissa kuvaa koronapandemiaa naapurimaassamme

X