Mädät omenat -draamassa näyttelijälupaus Satu Tuuli Karhun esittämä aktivisti joutuu tahtomattaan pakkohoitoon

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Herkkäilmeinen Satu Tuuli Karhu on pakkohoitoon joutuva Onerva. Anna-Leena Härkönen näyttelee ankaraa hoitajaa, jota kutsutaan Alaskaksi.  © Indrek Ladva
Herkkäilmeinen Satu Tuuli Karhu on pakkohoitoon joutuva Onerva. Anna-Leena Härkönen näyttelee ankaraa hoitajaa, jota kutsutaan Alaskaksi. © Indrek Ladva
Nuori nainen nimeltä Onerva tuodaan käsiraudoissa ja kauhuissaan psykiatriseen hoitolaitokseen. ”Suhtaudu siihen niin kuin sä oisit lomalla”, neuvoo puhelimessa puoliso, joka itse asiassa on tilannut koko kyydityksen.

Kahdeksanosainen jännitysdraama Mädät omenat on Suomen oma Yksi lensi yli käenpesän: kertomus yhteiskunnasta, jossa terveen ja sairaan välinen raja ei kulje siellä, missä laitoksen aita on. ”Hulluutta” ei löydy ainoastaan potilaiden joukosta. Pikemminkin ollaan paikassa, jonka hulluus pakottaa pohjimmiltaan terveenkin ihmisen ratkeamaan.

Hullu Suomi

Ollaan vuodessa 1973, ja psykiatrisista hoitolaitoksista puhutaan mielisairaaloina tai hermoparantoloina. Yksilöllisyys ei ole yhden totuuden Kekkoslandiassa varsinaisesti suosiossa. Eivätkä omapäiset ja siten ”hankalat” naiset.

Satu Tuuli Karhu esittää sosiologian opiskelijaa ja aktivistia, jolla on tapana puhua kiihkeästi ja huutaa, jos asia ei muuten perille mene. Sarjan edetessä hänen taustaltaan löytyy kimuranttia äitisuhdetta ja muuta kitkaa, muttei mitään, minkä vuoksi nykyään saisi hysteerikon diagnoosin ja passituksen laitokseen vastoin omaa tahtoaan.

Karhu loistaa

Satu Tuuli Karhu esitti Marian paratiisissa (2019) lahkosaarnaajan lumoihin joutuvaa, kokematonta orpotyttöä. Edenissä (2020) hän oli rippileirin innokas isoinen. Molemmissa stereotypiat vaanivat, mutta taitava nuori näyttelijä teki rooleista monitahoisia.

Mätien omenien Onervaa Karhu ehtii kahdeksan jakson mittaan kypsyttelemään vielä paljon enemmän. Sarjan lievä venytyksen maku ei ole hänen syytään. Karhu saa katsojan jakamaan väkisin vangitun nuoren naisen ahdistusta, herkkyyttä, huumorintajua ja älykkyyttä.

Niiden voimalla hän takoo päätään siihen muuriin, jota laitoksen patriarkaalinen johtaja, tohtori Lundgren, pitää yllä. Santeri Kinnunen tekee hahmon painajaisen ja huumorin rajoilla taiteillen. Onervan puoliso Tuomas (Paavo Kinnunen) ei osaa Lundgrenin edessä kuin nyökytellä. Miesten kesken.

Armi Toivanen, Sonja Kuittinen ja Marjaana Maijala tekevät luonteikkaita rooleja Onervan potilastovereina. Anna-Leena Härkösen hoitajahahmo on jo turhankin suora muistuma Käen­pesästä.

Seilin muistoja

Kotkakallion mielisairaala sijaitsee eristyksissä maailmasta, Helsingin saaristossa. Paikka on mielikuvituksen tuotetta, mutta pääkäsikirjoittaja Mia Ylönen on kertonut, että sai inspiraation Seilin saaresta. Siellä sijainnut naisten mielisairaala on innoittanut myös mm. Susan Heikkisen romaania Pullopostia Seilin saarelta ja Jenni Vartiaisen albumia Seili.

Mädät omenat on sikäli kiinni jännitys- ja kauhuelokuvien kliseissä, että mielisairaalaa kuvataan melkoisena helvetin esikartanona. Kuitenkin jo 1970-luvulla Claes Anderssonin tapaiset ammattilaiset tekivät niissä myötätuntoista, ammattimaista ja tärkeää työtä.

Joka tapauksessa on onni, että aiemmin vain suoratoistopalvelussa ollut Mädät omenat pääsee nyt kaiken kansan katsottavaksi. Liia­n moni pätevä kotimainen sarja on vaarassa jäädä vain valikoidun, maksavan yleisön viihteeksi.

Mädät omenat, tiistai 29.11. klo 21.00, Nelonen

X