Manchesterin sarjaraiskaaja -dokumentti käsittelee miesten raiskauksia ja yhteiskunnan asenteita

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Manchesterin sarjaraiskaaja
BBC:n tuottamassa true crime -dokumentissa käsitellään sitä, miten yhteiskunta suhtautuu miesten raiskauksiin.© Joel Goodman
Liza Williamsin BBC:lle tekemä true crime -dokumentti Manchesterin sarjaraiskaaja on käsittelytavaltaan umpiasiallinen, ja se nostaa esiin kipeän kysymyksen miesten joutumisesta raiskatuiksi. Yhä edelleen sitä pidetään sekä jotenkin käsittämättömänä että häpeällisenä.

Manchesterin sarjaraiskaaja -dokumentti on true crimea, joka on kiistanalainen kirjallisuuden ja dokumenttielokuvien alalaji. Usein kyse on halpahintaisesta sensaation hakemisesta, mutta parhaimmillaan true crime voi auttaa korjaamaan yhteiskunnan ja lainsäädännön vinoutumia tuomalla niitä päivänvaloon.

Dokumentin aihe on sarjaraiskaaja Reynhard Sinaga, joka jäi kiinni Manchesterissa 2017. Tutkinnan edetessä selvisi, että indonesialaiseen varakkaaseen perheeseen syntyneellä opiskelijalla oli toistasataa uhria, kaikki nuoria miehiä, jotka Sinaga oli vienyt asuntoonsa, huumannut ja raiskannut.

Manchesterin sarjaraiskaajan uhri kertoo kokemuksistaan

Juttua selvitelleet rikostutkijat ja lakimiehet kertovat omasta osuudestaan tutkinnassa, ja yksi Sinagan uhreista, Daniel, on suostunut avaamaan uhrin näkökulmaa.

Haastatteluja sitovat toisiinsa yleisluontoiset kaupunkikuvat ja todisteina käytetyt valokuvat, eikä dokumentti visuaalisesti ole kovin kiinnostava. Dokumentin kiinnostavuus pohjautuu siihen, miten se käsittelee miesten raiskauksia ja yhteiskunnan asenteita niihin.

Sinaga tuomittiin lopulta elinkautiseen, vähimmäistuomion kestona 40 vuotta.

Manchesterin sarjaraiskaaja, keskiviikko 29.3. klo. 21.50, TV2 

X