Mantshurian kandidaatti on yhdistelmä kompleksisia jännitteitä ja raivokasta satiiria

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Bennett Marco (Frank Sinatra), Eugenie Rose Chaney (Janet Leigh) ja Raymond Shaw (Laurence Harvey).
Bennett Marco (Frank Sinatra), Eugenie Rose Chaney (Janet Leigh) ja Raymond Shaw (Laurence Harvey). © MGM / Yle Kuvapalvelu
Kylmän sodan jännäriklassikossa Mantshurian kandidaatti muutama sotavanki palaa Korean sodasta sankareina - aavistamatta että eräs heistä on aivopesty käskyä odottavaksi salamurhaajaksi.

Kylmän sodan trillerien perusteoksessa Mantshurian kandidaatti kommunistit vangitsevat amerikkalaiskersantti Shawn (Laurence Harvey) ja ohjelmoivat tämän toteuttamaan kotimaassa murhakäskyjä, kun vain näkee pelikortti ruutukuningattaren.

Kompleksiset jännitteet ja raivokas satiiri punoutuvat filmissä paketiksi, jollaista ei ole toista. Tänään puhutaan trolleista ja Venäjän tukemista populistipoliitikoista. John Frankenheimerin jännärissäkin puhuttiin, ja erityisesti aivopesutekniikoista. Elokuva toteutui, koska Frank Sinatra halusi kakkospääosaan ja presidentti John F. Kennedy hyväksyi projektin. Kennedy itse salamurhattiin vuotta myöhemmin.

Yllättävän ehtymättömään kuvioon kuuluu Shawn päätä vastakkaisestakin suunnasta takova manipulointi. Nuoren miehen äiti (loistava Angela Lansbury) on painajaiskuva. Hän pitää hyppysissään niin poikaa kuin poliitikkomiestään, senaattori McCarthystä mukailtua kommunistivihaajaa.

*****

Mantshurian kandidaatti, to 16.1. klo 21.00 Yle Teema & fem

Lue myös: Kärpästen herra – Merkkiteokseen perustuva elokuva johtajuudesta ja hierarkiasta

X