Marianne ja Leonard: sanoja rakkaudesta – Katkeransuloinen rakkaustarina

Dokumentti Sanoja rakkaudesta kertoo kanadalaisen lauluntekijän ja norjalaisen muusan kuolinvuoteelle asti kestäneestä suhteesta. Kolmas päähenkilö on romanssin syntypaikka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marianne ja Leonard: sanoja rakkaudesta. Norjalainen muusa toimi inspiraation lähteenä muutamille Cohenin tunnetuimmille lauluille, kuten So Long Marianne ja Bird on the Wire. Marianne Ihlen ja Leonard Cohen Hydran illassa.

Dokumentti Sanoja rakkaudesta kertoo kanadalaisen lauluntekijän ja norjalaisen muusan kuolinvuoteelle asti kestäneestä suhteesta. Kolmas päähenkilö on romanssin syntypaikka.
Teksti:
Jukka Heinonen

Hallelujah voi olla Leonard Cohenin kappaleista tunnetuin, mutta monelle varhaiselle ihailijalle tärkeämpi on hänen esikoislevyllään 1967 julkaistu So Long Marianne. Se kertoo rakkauden murenemisesta.

I forget to pray for the angels / and then the angels forget to pray for us – Unohdan rukoilla enkeleille / Ja enkelit unohtavat rukoilla puolestamme, Cohen riimitteli.

Laulun innoittaja oli norjalainen Marianne Ihlen, jonka Cohen kohtasi Hydran saarella Kreikassa. He elivät suuren osan 1960-luvusta yhdessä, mutta molemmilla oli muitakin kumppaneita.

Pariskunnan tarinan kertoo Nick Broomfield dokumenttielokuvassaan Marianne ja Leonard: Sanoja rakkaudesta.

Kokenut ohjaaja, Mariannen rakastaja hänkin, käsittelee päähenkilöitään herkästi, henkilökohtaisesti ja kaunistelematta.

Taiteilijaelämää Hydralla

Dokumentin alussa Hydran valkoiseksi rapatut talot ja Mariannen auringon vaalentamat hiukset hohtavat kilpaa Egeanmeren kanssa. Runoilija ja muusa uivat, ratsastavat ja istuvat kahvilassa.

Välillä kuvissa näkyy pieni Axel, Mariannen poika hänen aiemmasta liitostaan.
Romanssin kehys on satumaisen kauniille saarelle asettunut kansainvälinen taiteilijayhteisö, jossa kukoistavat vapaa seksi ja päihteet. Eräs haastateltava kertoo, miten lsd:tä saatettiin antaa niin muuleille kuin lapsillekin.

Rakkaustarinaa kuljettaa eteenpäin kolme kertojaa: ohjaaja, Marianne ja Leonard. Päähenkilöiden muista ohjelmista poimittu puhe luo kerrontaan intiimin, rehellisenkin, tunnelman.

Marianne haukkuu kasvonsa liian pyöreiksi ja rintansa mitättömiksi, mutta sanoo, että Leonardille hän oli maailman kaunein nainen.

Cohen taas avautuu siitä, kuinka hänen esikuvansa, runoilija Irving Layton kysyi häneltä: Leonard, toimithan varmasti väärin.

”Se puhutteli minua.”

Muusa tuki taiteilijaa luomistyössään, mutta pariskunnan elo oli epävakaata.

”Elin itsekkäästi. Olin aina lähtemässä jonnekin”, Cohen sanoo.

Hänen läpimurtonsa laulajana merkitsi suhteelle lopun alkua. Hän vietti yhä enemmän aikaa Pohjois-Amerikassa ja tutustui lastensa tulevaan äitiin Suzanne Elrodiin.
1970-luvun alussa Cohen eli perhe-elämää niin Elrodin ja esikoisensa Adamin kuin Mariannen ja Axelinkin kanssa. Tilanne oli kaikille raastava.

Henkinen yhteys säilyi

Dokumentin purevimmat kommentit esittää Irving Laytonin pitkäaikainen kumppani Aviva Layton.

”Runoilijoista ei ole kunnon aviomiehiksi”, hän kiteyttää.

Jossain vaiheessa Marianne huomasi odottavansa Leonardille lasta. Hän teki abortin.
Lopulta Ihlen muutti takaisin Norjaan, ryhtyi sihteeriksi ja perusti uuden perheen.
Axelille ei käynyt hyvin. Hän on viettänyt lähes koko aikuisikänsä psykiatrisessa sairaalassa.

Entisten rakastavaisten yhteys kuitenkin säilyi. Dokumentissa näytetään, kuinka elämänsä suosioon noussut Cohen esittää 2009 Oslossa So Long Mariannen.

Katsomossa istuva ikääntynyt muusa ei voi peittää liikutustaan.

Seitsemän vuotta myöhemmin Marianne oli kuolemassa leukemiaan ja päätti välittää asiasta viestin entiselle rakastetulleen.

Leonardin vastaus saapui kahdessa tunnissa. Kun Marianne sai tästä tiedon, hän pyysi ystävänsä tuomaan sairaalaan videokameran. Tämä teki työtä käskettyä ja luki kuolinvuoteella makaavalle Mariannelle Leonardin viestin:

”Rakkain Marianne, olen aivan kintereilläsi. Kyllin lähellä tarttuakseni käteesi.”

Leonard menehtyi kolme kuukautta Mariannen jälkeen.

Marianne ja Leonard: sanoja rakkaudesta, la 10.10. klo 20.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Dokumentti Bernauer Strasse – jaettu katu kertaa kuoleman kaistaleeksi kutsutun kadun julmaa historiaa

X