Marilyn Monroe -dokumentti vie läpi legendaarisen Hollywood-tähden vaiheikkaan elämän

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© French Connection Films / Yle
Marilyn Monroe kuoli 36-vuotiaana unilääkkeiden yliannostukseen 4. elokuuta 1962. Siitä on jo 60 vuotta, mutta yhä Marilyn kiehtoo ihmisiä, kuten hänen kuolemansakin. Oliko se vahinko, itsemurha vai peräti murha? 

Juuri äskettäin Ana de Armas esitti Marilynia kiistellyssä, Joyce Carol Oatesin romaaniin perustuvassa elokuvassa Blondi, ja nyt tulee Ian Ayresin kolmiosainen tv-dokumentti. Se on periaatteessa tuttua ranskalaista sillisalaattidokumenttia, mutta ei aivan toivotonta, sillä mukana on valtava määrä kuvamateriaalia Marilynin elämän eri vaiheista sekä muutamia kiinnostavia haastatteluja.

Dokumentin ensimmäinen osa kertoo Marilynin, alun perin Norma Jeane Mortensonin, noususta seksuaalisesti hyväksikäytetystä, eri huoltajien välillä pallotellusta pikkutytöstä valokuvamalliksi ja lopulta Hollywoodin ovia kolkuttelevaksi tähdenaluksi. Toisessa osassa on vuorossa tähden loiston päivät ja viimeisessä katkera loppunäytös.

Pinnalliseksi dokumenttisarja jää, sillä Marilynin elämän vaiheita kerrataan sellaisella vauhdilla, ettei mihinkään ehditä kunnolla syventyä. Silti esitys on omalla tavallaan valaiseva ja kiintoisa pikakuva maailman yhä rakastamasta tähdestä.

Marilyn Monroe – unelmatyttö, lauantai 3.12. klo 20.00, Teema & Fem 

Lue myös: Marilyn Monroe oli kaunis ja lahjakas mutta tuhoon tuomittu tähti – Mikä mursi rakastetun elokuvalegendan?

Marilyn Monroe viihdyttämässä Koreassa komennuksella olleita amerikkalaissotilaita vuonna 1954. Esiintymismatkasta tuli valtaisa menestys. <span class="typography__copyright">© All Over Press</span>

Marilyn Monroe viihdyttämässä Koreassa komennuksella olleita amerikkalaissotilaita vuonna 1954. Esiintymismatkasta tuli valtaisa menestys. © All Over Press

X