Mariupolis-dokumentissa kuvataan ukrainalaisten arkea keväällä 2015 turhia selittelemättä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mariupolis
Mariupolin kaupungissa elämä ja arki jatkuivat ennallaan Venäjän vallattua Krimin. © Twenty Twenty Vision / Yle
Huhtikuussa 2022 palkittu liettualainen ohjaaja Mantas Kvedaravičius kuvasi seudulla uutta dokumenttia. Hän menehtyi paetessaan Mariupolista Venäjän hyökkäystä.

Sota venäjämielisten separatistien ja ukrainalaisten välillä on jatkunut jo huhtikuusta 2014 lähtien. Lopulta kaikki johti siihen, että Venäjä hyökkäsi tämän vuoden helmikuussa Kiovaan ja aloitti Ukrainassa täysimittaisen sodan. Tätä kirjoitettaessa Itä-Ukrainassa sijaitseva Mauripol on tuhoutumassa, mutta ei vielä antautunut.

Liettualaisen Mantas Kvedaraviciuksen ohjaama dokumentti kuvaa mariupolilaisten tunnelmia keväällä 2015. Selittelyt on jätetty sikseen, ja kamera tallentaa ihmisten arkea mahdollisimman objektiivisesti. Yleiskuvia on niukalti. Keskiössä ovat ihmiset omassa miljöössään: suutari pajassaan, kalastaja veneessään tai eläintenhoitaja leijonahäkin kupeella. Välillä kamera tunkeutuu suorastaan iholle asti.

Mariupolis on vaikuttava, kaupunkisinfonisten dokumenttien perinteitä kauniisti kunnioittava elokuva. Vaikka sodan varjot tummuvat kaupungin yllä, elämänmenon on jatkuttava. Kvedaravicius oli kuvaamassa Mariupolissa uutta elokuvaa, mutta kuoli pommituksissa huhtikuussa.

Mariupolis, torstai 12.5. klo 21.00, Teema & Fem

X