Mary Rose – laivan salaisuus selvittää 500-vuotiaan laivan miehistön etnisyyksiä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Mary Rose -laivan hylky osoittautui arkeologiseksi aarteeksi.
Mary Rose -laivan hylky osoittautui arkeologiseksi aarteeksi. © Yle kuvapalvelu
Aikanaan Englannin laivaston lippulaivana toiminut 500-vuotias Mary Rose on yksi historian kuuluisimpia laivoja. Millaisia salaisuuksia se kätkee sisäänsä?

Kuinka englantilainen olikaan 1500-luvun Englanti? Vastauksia etsitään vuonna 1545 uponneen Englannin laivaston Mary Rose karakin sisuksista. Taistelussa ranskalaisia vastaan Solentin salmeen uponneen lippulaivan hylky löytyi vuonna 1971, ja sen säilynyt puoli saatiin nostettua ylös vuonna 1982. Nykyisin se komeilee laivalle omistetussa museossa Portsmouthissa.

Mount Rosen hylky osoittautui arkeologiseksi aarteeksi. Lähes 20 000 esineen lisäksi pelastettiin yli 10 000 ihmisluuta, joita on nyt tutkittu isotooppianalyysein ja DNA-tutkimuksin. Nykytiede kartoitti miehistön jäsenten syntyperiä ja etnisyyksiä: eivätpä kaikki laivan puusepät tai edes kuninkaan henkivartiokaartiin kuuluneet pitkäjousimiehet olleetkaan vain valkoihoisia, vaan 1500-luvun Englanti oli monikulttuurisempi maa kuin on tiedetty. Laivan päälliköiden nykyjälkeläisiä yritetään selvittää yli 17 sukupolven yli.

Haastavia ja aikaa vieviä tutkimuksia avataan yksityiskohtaisesti – ja samalla valottuu historian tutkinnan tärkeys.

Historia: Mary Rose – laivan salaisuus, ma 6.4. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Monia palkintoja voittanut dokumentti Hunajan maa nousi Oscar-ehdokkaaksi

X