Masennus vai testosteronivaje? Akuutissa puhutaan miesten hormonivajeesta ja ikääntymisen tuomista ongelmista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sami Nieminen
© Antti Tuunanen / Yle

Voimattomuutta, alakuloa, väsymystä. Sami Nieminen (kuvassa) koki 28-vuotiaana oireita, jotka veivät halun elää. Hänellä oli diagnosoimaton testosteronivaje. Toimittaja Risto Kuusisto vie Niemisen puhumaan maskuliinisesta aiheesta autoon, joka on nykytelevision avautumispaikka. Kokenut tv-dokumentaristi Kuusisto on turhautunut siihen, ettei testosteronin vaikutuksista terveyteen ole samanlaista keskustelua kuin muista sairauksista.

Turkulainen Juhana Piha on ainoa lääkäri, joka hoitaa kokopäiväisesti miesten seksuaalihäiriöitä. Erikoislääkärin mukaan testosteronia pelätään määrätä uupuneille potilaille doping-käytön pelossa. Miehiä ei ole ollut helppoa saada puhumaan ikääntymisen tuomista ongelmista tai hormonivajeesta. Kuusisto yrittää rikkoa tabua ja kysyy jopa Åbo Akademin apulaispofessorilta tämän erektiokyvystä.

Terveysohjelma Akuutin jakso hipaisee varovasti sitä, millaista on olla mies tällä hetkellä. Testosteronikeskusteluun se antaa hyvän avauksen, mutta muuten reportaasissa jäädään ihmettelemään vanhoja maskuliinisia stereotypioita.

Akuutti: Masennus vai testosteronivaje? ke 30.10. klo 20.00 Tv1

X