Matkailufarssi Keihäsmatkat on saanut inspiraationsa Kalevi Keihäsestä ja aidoista matkailumuistoista

Seuran lukijamatkoille osallistuneiden kannattaa katsoa tarkkaan Janne Katajan räävitöntä Keihäsmatkat-sarjaa. Kataja toimi joskus monet kerrat viihdeisäntänä lukijoille ja bongasi matkoiltaan tarinoita sarjaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Janne Kataja eläytyy 70-luvun seuramatkakeisariksi Kalevi Keihäseksi. Kataja itse luottaa siihen, että lentäminen kehittyy vielä ympäristöystävällisemmäksi ”liitämiseksi”.

Seuran lukijamatkoille osallistuneiden kannattaa katsoa tarkkaan Janne Katajan räävitöntä Keihäsmatkat-sarjaa. Kataja toimi joskus monet kerrat viihdeisäntänä lukijoille ja bongasi matkoiltaan tarinoita sarjaan.
Teksti: Onnimanni Liukkonen ja Jussi Karjalainen

Kalevi Keihänen on hahmo, joka todella sopii suomalaisen matkafarssin Keihäsmatkat  hahmoksi. Turkki pyylevän matkailuyrittäjän paljaan ihon päällä on näky, jonka monet varttuneemman sukupolven edustajat muistavat.

Itse olen sen verran nuorempi, etten keihäsmatkoille ehtinyt, mutta 1980-luvun lopulta löytyy kokemusta Kanarian reissuilta. Ystäväni isovanhempien kanssa vietetty kaksiviikkoinen jäi murrosikäisen mieleen. Kaverin isovanhemmilla oli mukana omat kahvit ja ruisleivät, kokeneiden Kanarian matkailijoiden tyyliin. Me nuoret taas tutustuimme kansainväliseen juomakulttuuriin. Se onnistui hiekkarannan juoma-automaatin avulla, josta sai myös olutta. Jopa baaritiskiltä sai juomaa, kun uskalsi vain kysyä. Olisi ehkä pitänyt tilata olut eikä San Franciscoa, joka aurinkovarjoineen ja hedelmäkoristeineen ei sittenkään tuntunut kovin miehekkäältä vaihtoehdolta.

Janne Katajan ja Aku Hirviniemen tähdittämä Keihäsmatkat -sarja alkaa Nelosella sunnuntaina. Loput jaksot nähdään aluksi vain suoratoistopalvelu Ruudussa ja vasta myöhemmin tv:ssä. Tämä on tapa, jota kaupalliset kanavat tuntuvat nykyisin noudattavan kaikkien uusien suomalaisten fiktiosarjojen kohdalla.

Keihäsmatkat: Kutrit hulmuten etelään

Matkailukeisari Kalevi Keihänen (1924–1995) oli 1970-luvun alussa ylittämätön väriläiskä. Hän tyhjensi bingon peruskansalaisia Espanjan aurinkoon lennättäneellä Keihäsmatkat-yhtiöllään ja järkyttävän persoonallisella imagollaan. Monet muistavat yhdistelmän uikkarit ja chinchilla-turkki.

Näyttelijä-viihdyttäjä Janne Kataja on tuntenut vetoa Keihäsen hahmoon jo parikymmentä vuotta, ja nyt kiinnostus konkretisoituu 10-osaiseksi draamakomediaksi Keihäsmatkat.

Kataja tekee pääosan. Hän ei arkaile sanoa, mihin pehmeään kohtaan seuramatkapioneerin performanssi osui ja osuu.

”Etelänmatkalla useimmilla meillä pääsee todellinen persoona ja todelliset salaiset fantasiat pinnalle”, Kataja tuumii.

Janne Kataja eläytyy 70-luvun seuramatkakeisariksi Kalevi Keihäseksi. Kataja itse luottaa siihen, että lentäminen kehittyy vielä ympäristöystävällisemmäksi ”liitämiseksi”.

Janne Kataja eläytyy 70-luvun seuramatkakeisariksi Kalevi Keihäseksi. Kataja itse luottaa siihen, että lentäminen kehittyy vielä ympäristöystävällisemmäksi ”liitämiseksi”. Nelonen

Tarinoita todellisuudesta

Eräänlainen uusi hauskuuskerros Keihäsen paimentamien etelänmatkalaisten tarinoihin tulee nyt siitä, että meidän aikanamme televisioon tehtaillaan sutina-tosi-tv:tä auringossa. Keihäsmatkojen käsikirjoittaja Outi Keskevaari onkin sattumoisin kirjoittanut Paratiisihotellia ja jonkun jakson Temptation Islandiakin.

Katajan mukaan värikkäimpiä tarinoita on kerätty haastattelemalla matkailuammattilaisia.

”Olen ollut viihdeisäntänä Seuran ja muiden aikakauslehtien lukijamatkoilla. Brasiliassa, Miamissa, Länsi-Afrikassa. Todistin itse ykkösjakson Riston tarinan, miehen joka rakastuu paikalliseen typykkään”, Kataja yllättää.

Matkailuisännyys lehtitalon leivissä tapahtui 2000-luvun alussa ennen kuin Katajasta oli sukeutunut kuuluisuus. Nuori Janne näki vapaalle heittävää matkatouhua myös laivataikurina.

Keihäsmatkoissa lomailijoiden tarinat vaihtuvat tiuhaan, sillä joka jaksossa reissun heittää uusi ryhmä. Juonikuljetus rakentuukin enemmän Spearairin ja Keihäsmatkojen henkilökunnan varaan. Aku Hirviniemi on terhakkaan vilpitön jokapoika stuerttina.

Hannele Lauri on monessa liemessä keitetty paikallisopas. Lauri muuten teki aikoinaan leffadebyyttinsä Risto Jarvan seuramatkaelokuvassa Loma (1976).

Kaikki eivät sarjasta pidä, mutta Jenni Banerjeen napakasta lentoemännästä varmaan kuitenkin.

Viihdepersoonat vapaalla

”Lapseni kummitäti Anita Hirvonen kertoi hyvän jutun. Joukko eturivin viihdetähtiä piti hauskaa kaksi viikkoa siitä hyvästä, että tekevät mainoselokuvan Keihäselle. Söivät, joivat ja pistivät hotellin remonttiin. Kuvaaja sanoi lopuksi, että oli ihme reissu, kun ei kertaakaan tarvinnut vaihtaa filmiä. Kamerassa ei ollut filmiä. Keihäselle jäi käteen iso lasku”, Kataja tarinoi.

Aidoimmat perspektiivit 1970-luvun horisonttiin synnyttää sarjassakin muuan viihdepersoona. Ilkka Vainio esittää omaa isäänsä Juha Watt Vainiota! Seurataan ”poikien matkaa”, jollaisella 10-vuotias Ilkka ja pikkuveljet oikeastikin olivat junnuina isä-Junnun kanssa.

Junnu Vainio ikuisti Keihäsen matkameiningit valppaasti jo 60-luvun puolella kappaleeseen Varsinaiset seiväsmatkat.

”Junnu mietti, onko laulu liian raju, mutta hänen hyvä ystävänsä Keihänen sanoi, että sehän on vaan parasta mainosta. Meillä on vieläkin kotona paaleittain Keihäseltä saatuja Spearairin tikkuaskeja”, Ilkka Vainio kertoo.

Keihäsmatkat, su 26.1. klo 20.00 Nelonen

Lue myös: Janne Kataja ja Kiti Kokkonen rietastelevat kiltisti komediassa Swingers

X