Matsalun hirvet -dokumentti seuraa hirvien elämää perinteisen kaavan mukaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Avaran luonnon Matsalun hirvet.
Avaran luonnon Matsalun hirvet. © Yle Kuvapalvelu
Annette Scheurichin kirjoittama ja ohjaama dokumentti Matsalun hirvet mainostaa Matsalun kansallispuiston aluetta hirvien kesämaana

Länsi-Virossa joen ja meren liepeillä sijaitseva Matsalun kansallispuisto on kooltaan lähes 500 neliökilometriä. Virallisesti sen tarkoitus on suojella pesiviä, sulkivia ja muuttavia lintuja. Annette Scheurichin kirjoittama ja ohjaama saksalaisdokumentti Matsalun hirvet mainostaa aluetta kuitenkin hirvien kesämaana. Talvisin ne hakeutuvat muihin metsiin.

Hirvien elämää seurataan perinteisen kaavan mukaan. Urokset uhittelevat, mutta isoin voi voittaa koollaan, ilman yhteenottoa. Pikaista paritteluakin nähdään, sitten tiine rouvashirvi ei enää huoli sonniseuraa lähelleen. Emä imettää kymmenkiloisia vasojaan monta kertaa päivässä. Kohta jälkeläiset saavat varmuutta askeliin ja juoksevat nopeammin kuin mahdolliset uhkaajansa.

Ohjelmassa huomioidaan myös luonnonpuiston muuta väkeä vesieläjistä villisikoihin ja muuttolintujen kirjoon. Ihmisiä ei ohjelmassa nähdä, mutta läheisessä Lihalun kaupungissa on monena vuotena järjestetty myös luontoelokuvien festivaali, jonka jatkumisesta ei tosin ole tietoa.

Avara luonto: Matsalun hirvet, la 5.12. klo 18.45 Tv1

Lue myös: Dokumentti Jääkauden jättiläiset esittelee tietokoneanimaatioita muinaisista eläimistä elinympäristöissään

X