Matti Kassilan ohjaamat Komisario Palmu -elokuvat kunnioittavat edesmenneen ohjaajan muistoa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Komisario Palmu
Komisario Palmu (Joel Rinne, oik.) kuulustelee neiti Amalia Rygseckiä (Saara Ranin) ja insinööri Erik Vaaraa (Matti Oravisto). Taustalla möllöttää Aimo Rykämö (Pentti Siimes). © Oy Suomen Filmiteollisuus (SF) / Yle kuvapalvelu
Komisario Palmu -elokuvat varattiin ohjelmistoon onnittelemaan Matti Kassilan 95-vuotispäiviä. Kuolema muutti ne kunnioittamaan ohjaajan muistoa.

Komisario Palmu -elokuvien voittamaton ohjaaja Matti Kassila olisi täyttänyt lauantaina 12. tammikuuta 95 vuotta. Voimat ehtyivät kuukautta aiemmin, 13. joulukuuta.

Matti Kassila teki neljä elokuvaa kirjailija Mika Waltarin luomasta Komisario Palmusta. Niitä sopii siis katsoa nyt aivan erityisellä hartaudella. Jo pitkään on ymmärretty, että ne kestävät monet katsomiset.

Klassikossa Komisario Palmun erehdys (1960) kokenut komisario (Joel Rinne) saa tehtävän Eiraan, joka ei ole tavisten reviiriä. Rivoista tavoistaan tunnettu Bruno Rygseck (Jussi Jurkka) on hukkunut uima-allashuoneeseensa, jollainen oli sotaa edeltäneessä Hesassa ennenkuulumatonta luksusta.

Suurteollisuussuku ei tee nuuskimista helpoksi. Palmua avittavat untuvikkoapulainen (Matti Ranin) ja jäbämäisempi etsivä Kokki (Leo Jokela).

Kumpi voittaa?

Nyt voi asettaa vaikka haasteen. Komisario Palmun erehdys on ainoa huippuloistava kotimainen synkeän talon mysteeri, mutta onko sen jatko-osa Kaasua, komisario Palmu! (1961) jopa kekseliäämpi?

Kuusi vuotta sitten kriitikot, etenkin nuorempi polvi, valitsivat ”Erehdyksen” kautta aikojen parhaaksi elokuvaksi. Aikoinaan mielipide taas oli, että sarja vain parani mennessään jatko-osille.

Aikalaisista ”Kaasun” nykyaikaisempi elokuvallinen ilme ja 1930-luvun dekkarin tapahtumien siirtäminen uuteen aikaan maistuivat yhä surrealistisemmalta hulluttelulta. Kehissähän on vielä ehta surrealisti, Palmujen vakionaaman Pentti Siimeksen uran nappimaisin suoritus taidemaalari Kurt Kuurnana. Suu käy kuin papupata. Myös Elina Salo jatkoi ensemblessä.

Esimerkiksi toimittajakyky Peter von Bagh näki vauhdin hetkeksi katkaisevien pysäytyskuvien iskevän onnistuneesti silmää Fellinin tempuille Rooma-jetset-kuvauksen Ihanan elämän trailerissa.

Kassilan suosikki

Areenaan lisättiin Kassilan kuoltua myös elokuvat Elokuu (1956), Syntipukki (1957), Vodkaa, komisario Palmu (1969) sekä Aatamin puvussa… ja vähän Eevankin (1971).

Vivahderikas Elokuu oli näistä ohjaajalle itselleen tärkein. Käsikirjoitus perustuu nobelisti F.E.Sillanpään kirjaan ja elokuva pureutuu turhautuneen kanavanvartijan ja wannabe-kirjailijan Viktor Sundvallin alkoholismiin. Pääosaa esittää edessämme murusiksi hajoava Toivo Mäkelä.

Vodkaa, komisario Palmu taas on Palmu-filmisarjan jälkinäytös, jota suotta pyritään usein rajaamaan ”aitojen” Palmujen joukon ulkopuolelle. Se kuitenkin sekoittaa erikoisella ja hilpeällä tavallaan Palmujen maailmaan 1960-luvun ajankohtaista yleläistä tv- ja mediasäpinää.

”Vodka” esittää myös reippaan sovellutuksen agenttimeiningistä, joka alkuperäisen Palmu-filmikolmikon syntymisen jälkeen oli vallannut valkokankaat.

Komisario Palmu-elokuvat, ti 15.1. klo 13.15, ke 16.1. klo 13.20. ja to 17.1. klo 13.15 Tv1

X