Matti Kyllönen arvioi alkavan F1-kauden – Kaupoissa huudellaan yhä: ”Missä on JJ!?”

Selostajalegenda Matti Kyllönen uskoo Valtteri Bottaksen taistelevan mestaruudesta Grand Prix Itävallassa. Luvassa voi olla myös viimeinen kunnon suomalaiskausi moneen vuoteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtteri Bottas, Lewis Hamilton ja Max Verstappen taistelevat mestaruudesta.

Selostajalegenda Matti Kyllönen uskoo Valtteri Bottaksen taistelevan mestaruudesta Grand Prix Itävallassa. Luvassa voi olla myös viimeinen kunnon suomalaiskausi moneen vuoteen.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Itävallan Grand Prix käynnistää koronapandemian lykkäämän F1-kauden tulevana viikonloppuna. Selostajalegenda Matti Kyllönen, 71, on odottanut poikkeuksellista kautta monen muun tapaan suurella mielenkiinnolla.

”Pitkä tauko ja epävarmuus jatkosta on nostanut esille paljon kysymyksiä. Juttelin hiljattain Mika Häkkisen kanssa. Hän heitti ajatuksen suurista riskeistä. Suurin osa kuskeista ei ole ajanut metriäkään sitten alkutalven testijakson. Nyt vedetään heti alkuun kolme viikonloppua putkeen”, Kyllönen muistuttaa.

”Rutiinit löytyvät, mutta avauskisa jännittää. Voittaako kokemus villin nuoruuden? Bottas on päässyt ajamaan testikierroksia, joten Häkkistä lainaten: Valtteri iskee kuin kobra!”

Missä uudet suomalaiset?

Kuninkuusluokkaan kaivataan uusia nuoria suomalaislahjakkuuksia. Muuten kausi voi jäädä kotimaisin silmin viimeiseksi huippuvuodeksi pitkiin aikoihin. Etenkin jos Kimi Räikkönen lopettaakin uransa, eikä Bottas enää jatka Mercedeksellä.

”Toivottavasti olen väärässä, mutta nyt pitäisi jo näkyä, onko junioripuolelta tulossa uusia kykyjä. Ei hyvältä näytä! Uskon, että Bottas jatkaa sarjassa vielä monta vuotta. Parhaimmillaan hän taistelee mestaruudesta. Räikkösen jatkoon tämän kauden jälkeen suhtaudun hyvin epäilevästi, mutta onhan maailmassa ennenkin nähty ihmeitä. Laji tarvitsee Kimin kaltaista karismaattista tekijää”, Kyllönen toteaa.

”Toisaalta ei pidä synkistellä. Ennenkin on ollut vuosia, jolloin radalla ei nähty yhtään suomalaista muun muassa Keke Rosbergin lopetettua. Silti laji säilytti suosionsa. Tarvitaan vain yhden vahvan nuoren nousua ykkösiin ja pian.”

Nyt on kuitenkin aika nauttia. Kyllönen uskoo Bottaksen taistelevan mestaruudesta Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin kanssa. Myös Ferrarin Charles LeClerciä kannattaa tarkkailla.

”Valtteri on kertonut olevansa paremmassa kunnossa kuin koskaan. Miehen sanaan pitää luottaa. Vain yksi voi voittaa mestaruuden. Tänä vuonna hän on Valtteri Bottas”, Kyllönen uskoo.

”Myös Räikkösellä saattaa olla jokerikortteja taskussa – ainakin heti kauden alun kilpailuissa. Kokemus voi olla nyt kova valtti. Uskon, että onnistuessaan Kimi taistelee jopa palkintokorokepaikoista. Rutiinitaso on varmaan siellä viidennen ja kymmenennen sijan välillä.”

Matti Kyllönen luottaa suomalaiseen.

Matti Kyllönen luottaa suomalaiseen. Martti Kainulainen/Lehtikuva

Kaupoissa huudellaan yhä: ”Missä on JJ!?”

Matti Kyllönen muistetaan muun muassa Mika Häkkisen ja JyrkiJJ Järvilehdon kilpavuosilta voimakkaasti eläytyneenä selostajana. Hänen hehkutuksensa jäivät kansan muistiin ja päätyivät jopa hittikappaleisiin.

”Skotti, hameet korville ja tietä, Häkkinen tulee takaa!” sekä ”Aijai, JJ:n auton takaosassa sijaitsevista suuttimista tulee savua”, johon kommentaattorina toiminut Keke Rosberg kuittasi: ”Niin, näitä suuttimiahan kutsutaan ammattikielellä pakoputkiksi.”

Onko nykypäivän kuljettajista tullut vastaavia vielä mieleen?

”Ei. Vain yksi elää edelleen ja sitä kuulee vaikkapa kauppareissulla: Missä on JJ!?”, Kyllönen nauraa.

Energinen mies tekee yhä yli seitsemänkymppisenäkin töitä tv-tuotantoyhtiölle. Vointi on hyvä ja urheilukärpänen on puraissut.

”Koronatilanteesta huolimatta elämä on jatkunut lähes normaalisti. Aikaa on jäänyt enemmän oman kunnon ylläpitämiseen ja kohottamiseen. Se on ollut hauskaa ja motivoivaa”, summaa juhannuksena Saimaalla mökkeillyt Kyllönen.

F1 Grand Prix, su 5.7. klo 16.05 C More Max

Lue myös: Viikon urheilutärpit tarjoavat viihdettä jalkapallon ystäville

X