Merkkien salat -sarjan ensimmäisessä jaksossa pohditaan hakaristin symboliikkaa ja mainetta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Merkkien salat
Ella Kanninen Merkkien salat -sarjassa selvitää hakaristin taustaa. © Yle
Yle sai juuri päätökseen erittäin kiinnostavan Merkkien salat –sarjan ensimmäisen tuotantokauden uusinnat. Nyt Ella Kannisen ja symbolitutkija Liisa Väisäsen luotsaamasta sarjasta alkaa toinen kausi, ja se alkaakin symboleista pahamaineisemmalla: hakaristillä. 

Hakaristi on peräisin Turkissa virtaavan mutkittelevan Meandros-joen symbolina käytetystä merkistä. Aasiassa se levisi Indus-joen laaksosta. Kummassakin yhteydessä symboli on alun perin kuvastanut onnea ja hyvinvointia, kaikenlaista hyvää. Vasta natsit tekivät hakarististä pahan symbolin.

Kanninen ja Väisänen tutkailevat hakaristin asemaa Suomen ilmavoimien ja Lotta Svärd -järjestön symbolina maailmanpolitiikan professorin Teuvo Teivaisen kanssa sekä kysyvät mainosalan luovalta johtajalta Eka Ruolalta, mitä tarvittaisiin, jotta hakaristi taas tulisi tunnetuksi positiivisena merkkinä. Hakaristin ilkeää nykymainetta korostaa se, että Ruolan mielestä tarvittaisiin vähintään YK:n apua, jotta hakaristi maine puhdistuisi. Nimittäin jos YK ottaisi sen keskeiseksi symbolikseen.

Merkkien salat, ke 16.6. klo 21.00, Teema & Fem

X