Michael Palin Irakissa -matkailuohjelma ei syyllisty eksotisoivaan ihmettelyyn ja käsittelee aiheita huumorilla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Michael Palin Irakissa
Brittiläinen näyttelijä ja kirjailija Michael Palin lähtee tutkimusmatkalle Irakiin. © Yle / J Gramston
Michael Palinin reitti kulkee 1600 kilometriä Tigris-jokea myöten itäisestä Turkista Persianlahdelle asti.

Ammattimatkaaja seuraa Tigris-jokea maassa, johon ”suurin osa ihmisistä ei normaalisti menisi”. Matkaohjelmia on syytetty tällaisesta eksotisoivasta asenteesta. Michael Palin ei onneksi ole koskaan lähtenyt pelkästään ihmettelemään maailmaa vaan yhdistää kuivaan tietoon tilannekomiikkaa. Yli 40 vuotta tv-matkailua tehnyt Monty Python -koomikko pyöri edellissarjassaan Pohjois-Koreassa.

Nyt tarkoitus on näyttää sivistykseltään rikas Irak. Vaurautta esitellään vaatekaupassa, jossa vetäjä teettää puvun. Ehkä hän tiedostaa ”Palin-vaikutuksen”, sen kuinka turistit valtaavat ohjelmissa näytetyt paikat.

Sarjaa tuskin esitetään aloitusmaassa, Turkissa, jossa kurdit kertovat oman valtion unelmasta. Kurdeilla on vähän helpompaa Irakissa, jossa Palin poikkelehtii suuressa tulijuhlassa. Ainakin vaikuttaa siltä, että sarjassa yritetään etsiä suunnittelemattomia kohtaamisia. Tulkkia ei tuoda heti auttamaan.

Ensi vuonna 80 täyttävä Palin puuskii ylös rappusia. Kun henki kulkee, hänen kohtelias suorapuheisuutensa, itseironiansa ja tiedonjanonsa ovat ylittämättömiä.

Michael Palin Irakissa, torstai 19.1. klo 19.00, TV1

X