Mikko Alatalo fanitti Ajankohtaisen kakkosen toimittajia – Näin hän päätyi itsekin ruutuun, kunnes musiikki vei laulajan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mikko Alatalo
Vuonna 1974 ryhdyttiin TV2:n musiikkimakasiini Iltatähteä tekemään värilähetyksenä ja juontajana aloitti Mikko Alatalo. © Arja Lento/Yle
Vappupäivän syntymäpäiväsankari Mikko Alatalo kohtaa muistoja ja yllätyksiä suorassa juhlalähetyksessä.

Monessa mukana ollut, yhä hyvinvoiva ja loputtoman energinen Mikko Alatalo täyttää vappupäivänä 70 vuotta.

”Ammatinvalintahaaveet varmentuivat, kun televisiossa vuonna 1969 alkoi Ajankohtainen kakkonen. Sen tähtitoimittajat olivat sankareitani ja halusin itsekin ihan oikeaksi toimittajaksi,” sanoo Alatalo.

Vappuaaton juhlaohjelmassa Alatalo saa olla tähti, mutta ei itse tiedä mitä kaikkea on luvassa.

”Tavoitteenamme on luoda rento vapunvieton tunnelma. Tehdä viihdyttävä musiikkiohjelma, joka samalla kuvastaa Mikon uraa mahdollisimman hyvin. Ajankuva on tärkeä elementti, se avaa eteen muistojen viuhkan”, sanailee ohjelman tuottaja Riikka Heino.

Hän oli tuottamassa television alkuvuoden musiikkitapausta, juuri edesmenneestä Pave Maijasesta lyhyellä varoitusajalla rakennettua muisto-ohjelmaa.

Lue myös: Pave Maijanen sai tuottajana Dingosta enemmän irti kuin kukaan muu – Rumpali Juha ”Quuppa” Seittonen: ”Pave puhalsi meidät liekkeihin – kaivoi irti sellaista, jota emme tienneet osaavamme”

Ruudussa nähdään kaksi samaa osaajaa, Ylen ansioituneet toimittajat Jussi-Pekka Rantanen ja Pekka Laine.

Vieraista etukäteen paljastettavat Maarit, Anna Hanski ja Joel Hallikainen kuuluvat Alatalon ystäviin myös vastoinkäymisten ajoilta. Ja tokihan juhlakalu esiintyy illassa itsekin kera pitkäaikaisen säestäjäkumppaninsa Jammi Humalamäen.

Akateeminen maalaispoika

”Onhan tämä ollut jännittävä seikkailu. Uutisissa ja Ajankohtaisessa kakkosessa oli hieno olla, mutta jostain piti luopua, kun alkoivat musiikkihommat niin painaa päälle”, muistelee Alatalo omia ruutuvuosiaan.

Ensimmäinen oma albumi Maalaispoika oon ilmestyi vuonna 1974. Yhteiskuntatieteitä yliopistolla lukenut Alatalo opittiin tuntemaan myös television musiikkiohjelmien juontajana, jolla oli mielipiteitä.

Se kuuluisin mutta informaatioarvoltaan ehkä vähäisin kohtaaminen tapahtui Hurriganesin kanssa.

”Jätkät tiesivät mun tietävän, että Albert Järvinen lähtee Hurriganesista Royalseja perustamaan, ja siinä pelättiin, lyökö Remu Albertia turpaan, jos asia paljastuu. Ja tietenkin jätkät halusivat olla cool, kun tällainen yliopistonörtti tulee kyselemään,” Alatalo nauraa.

”Olen edelleen kysymysten takana, ja onhan sekin hauska muisto! Ja kyllähän me heittomerkeissä pilattiin Suomen nuorisoakin esittelemällä sille Sex Pistols!”

Syksyn sävelistä Tammerkosken sillalle

Myös Mikko Alatalon oma artistikuva laajeni televisiossa. Hän lauloi vakavasti maaltamuutosta mutta muistetaan Känkkäränkistä ja Puuhamaa-mainoksista. Euroviisuihin tarjottiin satiirista Rokkilaulajaa, mutta suosiota toi vuonna 1978 Vicky Leellä käynnistynyt Syksyn sävel -voittojen putki.

Televisioon Alatalo palasi vuonna 1995 vetämään yhteislauluohjelmaa Tammerkosken sillalla.

”Yhteislaulattaminen on ihan jotain muuta kuin estradipönöttäminen. Se on kansanmiehen hommaa, jossa pitää aistia yleisö ja saada se mukaan. Lauluissa on se kansakunnan salattu muisti, ja ne vaikeimmatkin vanhat kappaleet täytyy osata laulaa oikein”, Mikko Alatalo muistuttaa.

Postia ja palautetta tuli ”järjettömän paljon”.

”Halusin sitten tuoda ohjelmaan näitä nuorempia tekijöitä, Edu Kettusia ja muita. Mutta ei se mennyt läpi, mistä vähän riitaannuttiinkin ohjelman tuottajan kanssa.”

”Mutta kun katsoo Ruotsia ja Allsång på Skansenia, niin siellä esiintyvät räppärit ja vanhat viihdelegendat sulassa sovussa samassa ohjelmassa.”

Eivätköhän kulttuurit ja sukupolvet kohtaa myös juhlaohjelmassa. Eivätkä muistot lopu kesken.

Mikko Alatalo – suomalainen reissupoika 70 v, pe 30.4. klo 20.00, TV2

Lue myös: Mikko Alatalo paljastaa yhtäläisyydet lapsenlapsensa Ronjan kanssa: ”Olemme herkkiksiä ja herkkusuita”

 

X