Miksi sairaalasarjat ovat niin suosittuja ja sairaalamiljöö insipiroi tv-sarjojen tekijöitä?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja.
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja. © Pekka Nieminen / Otavamedia
"Miksi sairaalamiljöö on ollut näin suosittu kulissi draamalle? Perussyitä voi löytää ainakin kaksi", kirjoittaa TV-Maailman tuottaja Onnimanni Liukkonen.

Televisiosarjoissa poliisi- tai rikosaiheet lienevät suosituimpia, mutta heti perässä tulevat sairaalasarjat.

1960-luvulla suomessakin oli suosittu sarja Tohtori Ben Casey. Sen jälkeen taisi olla hiljaisempaa, koska ainakaan itse en juurikaan muista sairaalasarjoja 1970- ja -80 -luvuilta. 1990-luvulta lähtien niistä ei sitten olekaan ollut pulaa. Suosituin lienee Teho-osasto, joka nosti George Clooneyn supertähdeksi. Sen kilpailija oli Chicagon lääkärit.

House esitteli mieleenpainuvimman hahmon, itsekeskeisen neron, jota Hugh Laurie näytteli viiltävästi.

Yhä jatkuva Greyn anatomia on perinteisempää sairaaladraamaa. Listaa voi jatkaa vaikkapa sarjoilla Nurse Jackie, Muodon vuoksi tai komediallisella Tuho-osastolla.

Sairaalasarjat tulevat iholle ja koukuttavat katsojan

Miksi sairaalamiljöö on sitten ollut näin suosittu kulissi draamalle? Perussyitä voi löytää ainakin kaksi.

Ensinnäkin sairaudet ovat dramaattinen osa kaikkien elämää. Sairastuminen tai loukkaantuminen onnettomuudessa nostavat esiin elämän haurauden.

Toisaalta sairaalan hierarkia tarjoaa poliisisarjojen kaltaisen selkeä valtarakenteen. Näiden päälle on luontevaa kirjoittaa kiinnostavia juonikuvioita.

Lue myös: Suositun Syke-sairaalasarjan tutut näyttelijät kertovat omista kesäsuunnitelmistaan – Millä mielin kohti keskikesää?

Sairaalasarjat koukuttavat - näyttelijä Nicke Lignell, joka on kuulunut Syke-sakkiin jo muutaman kauden.

”Mökille Raaseporiin menemme heti, kun tulee vähän lämpimämmät kelit”, kertoi lomaansa aloitellut näyttelijä Nicke Lignell, joka on kuulunut Syke-sakkiin jo muutaman kauden. © Numi Nummelin/Nelonen

Lue myös: Elämän koskettavat mullistukset – Näyttelijä Lena Meriläinen koki tunteiden koko kirjon: ”Kyllä tästä noustaan vielä”

Näyttelijä Lena Merilänen

Näyttelijä Lena Merilänen pitää itsensä nuorena aamujumpalla, jota Tiibetin munkit ovat suosineet. ”Nyt vanhemmiten olen ottanut siihen mukaan omia venytyksiä.” © Numi Nummelin / Nelonen

X