Millainen on täydellinen jouluelokuva?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja.
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Monessa kodissa jouluun kuuluu jouluelokuvien katselu. Joillekin iloa antavat hömppädraamat, toisille pieruvitsikomediat ja kolmansille Disneyn animaatiot.

Jouluelokuva voi olla Ingmar Bergmanin tapakulttuurin kuristamia tunteita täynnä, ylitsepursuava toimintaelokuva kuten Die Hard tai ihan perinteinen lasten satu ja tv-elokuvien harlekiiniromantiikaa.

Tämän vuoden jouluaaton ohjelmistossa Frii tarjoaa nipun näitä tv-elokuvia, joiden avainsanat ovat suudelmat, romantiikka ja joulu. Ei muuta kuin mistelinoksan alle munatoti kädessä odottamaan sitä ensisuudelmaa. Romanttisen joulukomedian merkkiteos on kuitenkin Rakkautta vain, joka nähdään tapaninpäivänä Nelosella.

Aattona Subilla nähdään pikkutuhma jouluelokuva A Bad Moms Christmas, jossa äidin rooliin kyllästyneet naiset päättävät hieman irrotella. Reippaampaa kapinaa löytyy Nelosella nähtävästä animaatiosta Frozen, jossa naisen turhautuminen laittaa luonnonvoimat vauhtiin.

Jouluelokuva voi olla myös äijähuumoria. Jo sunnuntaina 19.12. nähtiin TV2:lla rälläyskomedia The Night Before, jossa kolmekymppiset kundit etsivät yhä joulun hurjimpia salabileitä. Hävyttömän härskin ja hauskan Pahan pukin joutuu tänä jouluna sen sijaan katsomaan HBO Maxilta tai Elisa Viihde Viaplayltä.

Eikä pidä unohtaa jouluklassikkoa: Ihmeellinen on elämä tulee Teemalta joulupäivänä.

jouluelokuva

Joulu on irtiottoa arjesta. Irtiotto voi tarkoittaa myös uppoutumista mahdollisimman imeliin jouluelokuviin.

Christmas Wishes, Mistletoe Kisses

Draamakomediassa yksinhuoltaja ja sisustussuunnittelija Abbey on palkattu koristelemaan yksinhuoltaja Nickin kartanoa joulujuhlaa varten.

Christmas Wishes, Mistletoe Kisses, perjantai 24.12. klo 9.35, Frii

Christmas Homecoming

Draamakomediassa sotasantarin leski ottaa vastaan Afganistanista palanneen loukkaantuneen sotilaan. He auttavat toisiaan parantumaan yhdessä ja löytävät uuden kipinän elämään – sekä rakkauden.

Christmas Homecoming, perjantai 24.12. klo 11.15, Frii

Dream of Christmas

Draamakomediassa avioliitossa elävä nuori nainen esittää jouluenkelille toiveen siitä, että hän voisi olla jälleen sinkku. Pian hän kuitenkin huomaa, ettei ruoho ole yhtään vihreämpää aidan toisella puolella. Hän päättää tehdä kaikkensa saadakseen miehensä takaisin.

Dream of Christmas, perjantai 24.12. klo 15.45, Frii

Christmas Love Story

Draamakomediassa nuorisokuoron johtajalle on annettu tehtäväksi kirjoittaa iso kappale jouluaaton esitystä varten. Kuoroon liittyy mahtavaääninen leskeksi jääneen isän poika.

Christmas Love Story, perjantai 24.12. klo 19.15, Frii

Elokuva-arvio: A Bad Moms Christmas

Vuonna 2016 Kauhean kankkusen kirjoittaneet Jon Lucas ja Scott Moore kirjoittivat ja ohjasivat komedian Bad Moms, jossa kolme perinteiseen äidinrooliin kyllästynyttä nuorta naista päättivät hieman irrotella. Vuotta myöhemmin tuli joulujatko-osa. Siinä mammat saavat jouluksi riesakseen omat äitinsä.

A Bad Moms Christmas on epäluonteva ja epähauska, väkisin väännetty komedia, jossa hauskuuden oletetaan syntyvän siitä, että äidit sotkevat ruokakaupan, pelleilevät joulupukin kustannuksella ja puhuvat rumia. Edes Susan Sarandon yhtenä ”pahojen mammojen” äideistä ei pelasta tätä sotkua.

*

A Bad Moms Christmas, perjantai 24.12. klo 21.00, SUB

Elokuva-arvio: Frozen: huurteinen seikkailu

H.C. Andersenin Lumikuningatarta mukaileva Disney-animaatio kertoo prinsessasiskoista Elsasta (Katja Sirkiä) ja Annasta (Saara Aalto). Taikavoimillaan lunta ja jäätä hallitseva Elsa saattaa siskonsa hengenvaaraan. Tytöt kasvavat erillään, mutta kohtaavat Elsan kruunajaisissa. Naiivi Anna kokee pikarakastumisen, Elsa sen sijaan aiheuttaa tunnepurkauksissaan hyytävän talven. Hän pakenee pohjoiseen, ettei aiheuttaisi enempää tuhoa.

Jättihitti Frozen rakentaa tarinan sisarrakkauden, ei niinkään romanttisen pariutumisen, varaan. Sivuhahmoista lumiukko Olaf tarjoaa toimivat, mutta hieman tunkkaiset komedianumerot. Laulujaksot avaavat komeasti tarinan tasoja. Yhteisön ennakkoluuloja pakeneva ja ilman miestä elävä Elsa on usein tulkittu seksuaalivähemmistön edustajaksi ja kappale Let it Go eräänlaiseksi kaapista ulos tulemiseksi.

***½

Frozen: huurteinen seikkailu, perjantai 24.12. klo 18.50, Nelonen

Frozen

Onkohan Frozenin ilmestymisen jälkeen ollut joulua, jona sitä ei olisi näytetty televisiosta? © Nelonen

The Night Before

Jouluelokuva se on tämäkin. Kymmenen vuotta täydellisiä joulubileitä jahdanneet kaverukset päättävät vakiintumisten myötä viettää vielä yhden rälläjoulun ja sitten rauhoittua.

Lukuisia draamakomedioita ohjanneen Jonathan Levinen mukaan elokuvan komiikka syntyi improvisoidusti, mutta draamajaksoissa mentiin käsikirjoituksen mukaan. Niin tai näin, The Night Before on melkoisen tylsä silloin kun se ei ole imelän herttainen.

Joseph Gordon-LevittAnthony Mackie ja Seth Rogen ovat bailaavia kaveruksia, Michael Shannon vetäisee taatulla karsimallaan nasevan roolin omalaatuisena huumediilerinä, koomikko Tracy Morgan käväisee joulupukkina ja kertoo tarinan eräänlaisena joulusatuna.

**

The Night Before, Yle Areena

Paha pukki

Paha pukki on yhdysvaltalainen komedia vuodelta 2003. Tonttulakilla takamustaan pyyhkivä Paha pukki muistuttaa jouluelokuvien kaavamaisuuksille naureskelevaa elokuva-alan sisäpiirivitsiä. Juoppopukin roolissa nähdään luonnenäyttelijä Billy Bob Thornton. Hän nauttii irstaasta roolistaan täysillä. Terry Zwigoffin ohjaus on kekseliäänhärski huonon maun ylistys, jonka rikosjuoni pitää liikkeessä. Pukki ja pikku apulainen (Tony Cox) hankkiutuvat ostoskeskuksiin töihin ryöstöaikeissa.

***

Paha pukki, HBO MAX, Elisa Viihde Viaplay

Ihmeellinen on elämä

Ihmeellinen on elämä (It’s a Wonderful Life, USA 1946) on Frank Capran sydämellinen fantasia.

Pikkukaupungin asukki George Bailey (James Stewart) ajautuu itsemurhan partaalle. 200 vuotta siipiään odottanut enkeli Clarence (Henry Travers) auttaa epätoivoista miespoloa ymmärtämään elämänsä ja tekojensa korvaamattoman tärkeyden.

*****

Ihmeellinen on elämä, lauantai 25.12. klo 12.00, Teema & Fem

Rakkautta vain

Draamakomedian (Love Actually, Britannia-Ranska-USA 2003) käsikirjoitti Richard Curtis esikoisohjauksenaan. Rakkauden ihanuuden ja kurjuuden pauloissa kärvistelee toistakymmentä päähenkilöä Britannian pääministeristä lähtien. Parhaimmillaan tämä romanttinen komedia onnistuu olemaan särmikkään hauska, mutta toisaalta myös hieman hajanainen ja ylipitkä.

***

Rakkautta vain, sunnuntai 26.12. klo 21.00, Nelonen

X