Missouri -westernin päärooleissa nähdään legendat Jack Nicholson ja Marlon Brando

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Missouri
© United Artists / Yle kuvapalvelu

Arthur Penn ohjasi 1950-luvun lopulta 1980-luvun alkuun joukon aikakauden kiinnostavimpia elokuvia. Monia huteja ei hänen elokuviensa joukkoon mahtunut, mutta Pennin kolmesta westernistä viimeinen, Missouri, lähestulkoon on sellainen. Jos jätetään laskuista italowesternien omituisuudet, niin Missouri on westernhistorian oudoimpia tekeleitä. Thomas McGuanen ja Robert Townen kyhäämä tarina muistuttaa parodiaa, mutta ei ehkä niinkään heidän kuin toista pääosaa vetävän Marlon Brandon vuoksi.

Brando esittää palkkatappaja Lee Claytonia, jonka karjatilallinen David Braxton (John McLiam) pestaa pysäyttämään hevosvaras Tom Loganin (Jack Nicholson), joka on vienyt Braxtonilta paitsi hevosia, myös tyttären.

Elokuvanäyttelemiseen halveksivasti suhtautunut Brando tekee Claytonista yliampuvan outolinnun, jonka erikoisuutta tavoitteleva hahmo hallitsee kokonaisuutta liikaa. Onneksi Penn pystyy pitämään Claytonia ympäröivän tarinan jotensakin koossa niin, että Missouri ei täysin valahda pelkäksi kummalliseksi kuriositeetiksi westernien joukossa.

Missouri, la 10.8. klo 21.30 Yle Teema & fem

X