Mitä tuleman pitää -elokuvan vahvuus on näyttelijä Isabelle Huppert, joka loihtii vähäeleisesti kasvoilleen ihmiselon ihanuuden ja kurjuuden

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mitä tuleman pitää
Isabelle Huppert vakuuttaa ranskalaiselokuvan pääroolissa. © NJONSTOP ENTERTAINMENT AB / YLE KUVAPALVELU

Aikaisemmin suomenkielisellä nimellä Tämän jälkeen esitetty ranskalaisdraama kertoo yli viisikymppisestä filosofianopettajasta Nathaliesta. Elämä sujuu tasaisen porvarillisesti niin ikään opettajana toimivan aviomiehen, aikuisten lasten ja vaativan vanhan äidin kanssa. Sitten tutun turvallisen elämän palaset alkavat kadota. Edessä on oman elämän uudelleenarviointi, mutta myös vapaus valita uusia suuntia.

Mia Hansen-Lövenin ohjaustyö palkittiin vuonna 2016 Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella karhulla. Tarinan ehdoton vahvuus on sen pääosan esittäjä, ennenkin vaikuttavia naisia tulkinnut Isabelle Huppert (Pianonopettaja, Elle), joka loihtii vähäeleisesti kasvoilleen ihmiselon ihanuuden ja kurjuuden. Myös kuvakerronta etenee tyylikkään ekonomisesti arjen tiloja esitellen ja Nathalien uusia suuntia vihjailevasti availlen.

Hyvin ranskalaisen älykköelokuvan sisältö jää lopulta kuitenkin melko ohueksi, ja jopa tavanomaiseksi. Arkipäiväisyyskin on tosin tavallaan virkistävää.

Mitä tuleman pitää, ke 7.11. klo 22.15 Yle Teema & Fem

X