Modernit miehet – Muuttuvaa mieskuvaa sekä teräviä havaintoja todellisuudesta ja yhteiskunnasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Eero Milonoff, Iikka Forss, Jarkko Niemi ja Tommi Rantamäki ovat moderneja miehiä. Areenasta löytyvät myös Modernit miehet -sarjan ensimmäisen kauden jaksot.
Eero Milonoff, Iikka Forss, Jarkko Niemi ja Tommi Rantamäki ovat moderneja miehiä. Areenasta löytyvät myös Modernit miehet -sarjan ensimmäisen kauden jaksot. © Peter Salovaara / Yle
Komediasarja Modernit miehet jatkuu toisen kauden jaksoilla. Sarjan miehet ovat hieman hukassa tasa-arvoistuvassa maailmassa, mutta stereotypioiden takaa löytyy oppivia ihmisiä.

Viime vuonna ilmestynyt Modernit miehet oli yksi Areenan katsotuimpia sarjoja vuonna 2019.

Sarja kertoo neljästä samalla rivitaloalueella asuvasta miehestä. Matti (Iikka Forss) vannoo järjestyksen ja säästäväisyyden nimiin. Jarkko (Eero Milonoff) on taksikuski, joka kokee olevansa ohjaaja ja armoton naistenmies. Pete (Jarkko Niemi) on kahden äidin suvaitsevainen poika, joka ei kuitenkaan itse pysty juuri mihinkään. Tuomas (Tommi Rantamäki) taas on täysin exänsä tossun alla.

Tommi Rantamäki ei pidä Moderneja miehiä mitenkään vain miesten juttuna.

”Sarjassa on paljon tunnistettavia asioita, teräviä havaintoja meitä ympäröivästä todellisuudesta ja yhteiskunnasta. Kun ne havainnot toimivat, ne ovat täysin yhdessä jaettavia, eivätkä ole mitenkään sukupuolisidonnaisia.”

Iikka Forss jatkaa.

Modernit miehet tekee havaintoja tästä elämästä. Hieno juttu on se, että hahmot eivät tuomitse ketään. Jostain asiasta saatetaan olla jotain mieltä, mutta kun jakso on ohi, niin jotain kasvua on tapahtunut.”

Hauskuus näkyy

Sarjan kohtauksista huokuu näyttelijöiden välinen rento tunnelma, joka mahdollistaa heittäytymisen. Forss pitää sitä yhtenä syynä onnistumiseen.

”Kuvauksissa pitää olla ihan siinä kärjellä, että koska tipahdetaan.”

Rantamäki sanoo, että kuvauksissa ollaan ammattimaisia, mutta siihen kuuluu myös se, että näyttelijöillä on hauskaa.

”Jos tekeminen naurattaa meitä, kertoo se siitä, että huumori toimii muillekin.”

Forss haluaa, että katsojille näytettäisiin myös epäonnistuneita otoksia.

”Bloopersit, gag reelit, miksi ikinä niitä kutsutaankaan. Kaikki esille! Jengiä kiinnostaa, ja se lisää mielenkiintoa asiaa kohtaan.”

Uimahallissa avaudutaan

Forssin hahmo Matti on mystinen pakkaus. Päällepäin hän on Excel-taulukoihin luottava perheenisä, joka haluaa säästää kaikessa, mutta pinnan alla kuplii. Forss samastuu Mattiin.

”Viime viikolla minulle muistutettiin, että puhun kuin Matti. Vaahtosin valikoimasta poistuvien lasien ostamisen puolesta, kun niitä sai vielä puoleen hintaan.”

Seksuaalisuutensa kanssa Matti sen sijaan on valmis kokeiluihin.

”Matin menneisyyshän on täynnä mitä ihmeellisimpiä asioita. Ne purskahtelevat esiin miten milloinkin”, naurahtaa Forss.

Ensimmäisessä uudessa jaksossa hän pyrkii laajentamaan seksuaalista reviiriään, ja myöhemmin hänellä on päällään kokovartalokumipuku! Mutta koittaako koskaan todellinen hekuman hetki?

Rantamäen Tuomas on turhauttava hahmo, joka toteuttaa kaikki entisen puolisonsa Pihlan (Jenni Banerjee) toiveet. Avausjaksossa hän löytää itsensä jälleen kokoamassa huonekaluja ja peräti Pihlan uuden kundikaverin kanssa. Rantamäki myöntää turhautuvansa välillä hahmonsa touhuihin, mutta se kuuluu asiaan.

”Roolihahmot kumpuavat aina jollain lailla itsestäni. Niitä pitääkin rakastaa ja vihata yhtä aikaa. Jos se tuntuu jossain ja esimerkiksi ärsyttää minua, niin sitten se on oikea suunta.”

Kannanottojakin hahmosta on tullut.

”Olen saanut jopa erittäin tunteikkaita kommentteja. Ihmiset ovat kertoneet, kuinka paljon he ovat saaneet tästä iloa. Kommentteja tulee joka paikassa, mutta jostain syystä erityisen paljon uimahallissa. Se taitaa olla paikka, jossa ihmiset voivat avata sanaista arkkuaan.”

Forss on saanut vähemmän kommentteja, mutta myöntää, että Matti muistuttaa hänen lapsuudenkaveriaan.

”Kun ensimmäinen jakso ilmestyi Areenaan, niin ei mennyt montaa minuuttia, kun tämän kaverin vaimo laittoi viestiä, että sehän on ihan kuin mieheni.”

Modernit miehet, ke 25.3. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Rikkaat ja rahattomat -vaihdokkireality tarjoaa kurkistuksen yhteiskuntakerroksiin

X