Morriconen kaksintaistelu: musiikillinen vuoropuhelu Ennio Morriconen tuotannosta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Morriconen kaksintaistelu
Morriconen kaksintaistelu. © Euroarts Music International Gmbh / Yle
Morriconen kaksintaistelu -televisiokonsertissa luodaan leikillisiä vastakkainasetelmia lännen asesankareiden ja kaupunkigangstereiden kohtaamisille.

Für Elisen alkuäänistä päästään helposti westernien äänimaisemiin, ainakin kun asialla on Ennio Morricone (1928–2020) ohjelmassa Morriconen kaksintaistelu. Italialaissäveltäjän tuotannosta muistetaan ensimmäisenä Sergio Leonen Yhdysvaltoihin sijoittuvien elokuvien teemat.

Nämä nousevat keskeiseen asemaan televisiokonsertissa, jossa luodaan leikillisiä vastakkainasetelmia lännen asesankareiden ja kaupunkigangstereiden kohtaamisille – eli musiikilliselle vuoropuhelulle. Monessa viihdekulttuurisessa yhteistyössä ansioitunut Tanskan radion sinfoniaorkesteri vahvistuu kompilla, kuorolla ja solisteilla. Tosin niin sähkökitarat kuin Morriconen okariinat ja vihellyksetkin soivat kesymmin kuin toivoisi, mutta onneksi kuvaus seuraa myös soittajien käsiä, eikä vain kasvoja.

Mukana on muidenkin leffahittejä. Nino Rotan Kummisedän trumpetti kajahtaa konserttisalin ylimmältä parvelta ja 60-lukuinen lapsuusleikkimuistelo Bang Bang – jonka cover kierrätettiin Kill Billiin – soi ikivihreästi vaikkei laulaja kuulukaan klassikon parhaisiin tulkitsijoihin.

Morriconen kaksintaistelu, la 26.12. klo 15.20 Yle Teema & fem

Lue myös: The King – Elvis Presleyn Amerikka on kurkistus laulajan jalanjälkiin

X