Mot ja Spotlight: Maanantai on paljastusten ilta

Yle on sijoittanut tänä syksynä sekä ärhäkkyydestään tunnetun MOT-ohjelman että ruotsinkielisen Spotlightin peräkkäin samaan iltaan. Se on kerralla iso laaki tutkivaa journalismia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Aseita kätkettiin, siltoja ja teitä miinoitettiin, tehtiin vakoilureissuja syvälle Neuvostoliittoon sekä harjoiteltiin sissisotaa ja sabotaasia”, valottaa vakoilua ja salaista sodankäyntiä tutkiva tietokirjailija Jukka Rislakki Suomen stay behind -vastarintaverkoston toimintatapoja.

Yle on sijoittanut tänä syksynä sekä ärhäkkyydestään tunnetun MOT-ohjelman että ruotsinkielisen Spotlightin peräkkäin samaan iltaan. Se on kerralla iso laaki tutkivaa journalismia.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Mitä kuuluu tutkivan journalismin ohjelmalle MOT:lle?

”Mehän emme ole enää MOT-ohjelma. Olemme MOT-toimitus”, sanoo vuodesta 1996 Ylellä esitetyn ohjelman vastaava tuottaja Hanna Takala.

Motto tarkoittaa sitä, että MOT:kin on laajentunut kunnolla ruudusta verkkoon jutuilla, jotka saatetaan myös julkaista pelkästään netissä.

Takala aloitti MOT:n vetäjänä keväällä 2018. Hänen taustansa on Maikkarin jo kuopatussa tutkivan journalismin paketissa 45 minuuttia. MOT:n toisena tuottajana on nykyään Marko Hietikko. Hän puolestaan siirtyi Svenska Ylen Spotlight-ohjelmasta.

MOT ja Spotlight on tänä syksynä yllättävästi sijoitettu molemmat maanantai-iltaan siten, että puolen tunnin MOT-isku alkaa TV1:ssä klo 20 ja Spotlight hönkää heti sen perään Femmalla klo 20.30.

Yleensä ajankohtaista, nyt historiaa

Tämän viikon MOT on Kai Bymanin toimittama ohjelma Suomen kylmän sodan aikaisesta ”stay behind” -vastarintaverkostosta, joka perustui tiiviiseen yhteistyöhön läntisten tiedustelupalveluiden kanssa. Tietokirjailija Jukka Rislakki ilmeisesti kertoo ohjelmassa aivan uutta tietoa tehokkaasti hämärässä pidetystä systeemistä.

Takala huomauttaa, että historia-aiheet ovat MOT:n sortimentissa pikemmin poikkeus. Tunnusomaisempia tutkivan journalismin erikoisohjelmalle ovat tietenkin syyskuun lopun reportaasi nettipedofiileistä tai verkkojuttuna rakennusliike Siscon asukkaista piittaamattomat laiminlyönnit.

”Jouni Munukan elokuinen juttu Siscosta sai netissä yli 200 000 lukijaa”, Takala mainitsee huippuna.

Tuottaja sanoo olevansa ylpeä jengistään, joka uudistaa MOT:n 22 vuotta vanhaa brändiä.

”Mukanani MOT:hen tuli neljä uutta toimittajaa – toimituskunta kasvoi kahdeksasta kahteentoista. Mukana on esimerkiksi Jyri Hänninen, jota ilman keskustan Nuorisosäätiön kokonaisuus ei olisi koskaan paljastunut.”

Muita tuottajan mukanaan tuomia toimittajia ovat Kati Pehkonen ja Ville Juutilainen.

”Syksyn ohjelmissa MOT paneutuu muun muassa siihen, miten Veikkaus kertoo toimivansa ja miten se oikeasti toimii. Aihelistalla ovat myös Suomen kiistellyt metsähakkuut ja mielenterveyskuntoutuksen ongelmat”, Takala suostuu kertomaan ennakkoon.

Spotlightissa työsuojeluaiheita

Hyvin huomattava osuus ohjelmista pohjaa yleisövinkkeihin, kuten on Spotlightissakin.

”Vinkistä syntyi myös Viking Linen työoloja käsittelevä ohjelma, joka esitetään tällä viikolla. Spotlightissa on usein työsuojeluaiheita”, kertoo ohjelman toimittanut Stefan Brunow.

Omista viimeaikaisista ohjelmistaan Brunow nostaa hittinä esille selvityksen hätäkeskuspäivystäjien piinasta. Jos tulee virhe ja ambulanssi lähetetään väärään paikkaan, päivystäjä voi joutua juridiseen vastuuseen.

Onko Ylen tutkivan journalismin ohjelmien sijoittaminen yhteen nippuun katsojalle sitten uhka vai mahdollisuus?

”Halusimme vaihtaa Spotlightille paremman esitysajan. Aikaisempi oli tiistaisin klo 19. Femillä on ainoastaan kaksi iltaa lähetysaikaa käytössä, joten siirto osui maanantai-iltaan”, Femin kanavapäällikkö Unni Malmgren sanoo.

MOT ja Spotlight, ma 14.10. klo 20.00, 20.30 Tv1, Teema & Fem

X