Mr. Pori Jazz – Dokumentti Jyrki Kankaasta, joka antoi legendaariselle musiikkitapahtumalle kasvot

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jyrki Kangas, Mr. Porin Jazz © Yle
Dokumentti Jyrki Kankaasta ja Pori Jazzin vuosikymmenistä etenee kuin ainutkertaiset jamit: koskaan ei tiedä kuka seuraavaksi lavalle nousee.

Mr. Pori Jazz, Jyrki Kangas (1944–2020) antoi taiteellisena johtajana ja aikaansaavana visionäärinä kasvot musiikkitapahtumalle, joka kasvoi yhdeksi maailman tunnetuimmista ja merkittävimmistä lajissaan. Se nousi myös musiikkityylin ylitse, toisaalta tehden jazzia tunnetuksi uusille kuulijoille ja sukupolville, toisaalta mullistaen koko suomalaisen kesäfestarin konseptin.

Liekö mikään musiikkifestivaali maailmallakaan profiloitunut niin selkeästi yhteen henkilöön kuin Pori Jazz Kankaaseen.

Pori Jazzin taiteellisena johtajana vuosikymmenet toimineen Mr. Pori Jazzin henkilökuvan on ohjannut Timo Koivusalo. Avarakatseinen uusintadokumentti porautuu työhön ja henkilöön.

Kangas kertoo taustoistaan, festivaalin vaiheista, johtamisen näkemyksistään. Häntä kommentoivat lukuisat työtoverit, kaunistelemattakin. Henkilönä Kangas jää kuitenkin aina sisäänpäin kääntyneeksi arvoitukseksi.

Ohjelma pursuaa ainutlaatuista kulttuurihistoriaa, aina Otavan legendaarisista jameista siihen juhlaan, kun presidentti Tarja Halonen tanssii esiintymislavalla James Brownin tahtiin. Varoitus: ohjelma saattaa ajaa katsojansa festivaalinälän tuskaan.

Mr. Pori Jazz, lauantai 17.7. klo 14.45, Teema & Fem 

X