Kun nykyelämän tahdin sanelevat menneisyys ja sen muisto – Arkitodellisuudesta tarjoaa välähdyksen Unohtamo

Jaa artikkeliTilaa Seura
Nainen katsoo ikkunasta kaupunkimaisemaa
© Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu

Kirjailija Olli Jalosen uusi kuunnelma Unohtamo, hänen ensimmäisensä seitsemään vuoteen, kytkeytyy äskettäin uusintana lähetettyyn Jalosen kuunnelmaan Tuhkasaari vuodelta 1994. Siinä lapsina esiintyneet Ylermi Rajamaa ja Elina Norros ovat Unohtamossa nyt aikuisina.

Tornitalojen arkea

Unohtamo sijoittuu uusien, valtavan korkeiden tornitalojen asuinalueelle. 31-vuotias Tipu asuu yhä näyttelijävanhempiensa luona yhdessä tornitaloista. Isä toimii karaokeisäntänä, ja äiti haaveilee paluusta esiintymään ravintolapianistina ja laulajana. Molemmat muistelevat mielellään näyttelijänuransa huippuhetkiä ja vanhoja tovereitaan. Tipu puolestaan haikailee lapsuuttaan.

Tipu ei opintojensa päätyttyä ole tehnyt mitään, paitsi koonnut vanhoista ääni- ja kuvanauhoista eräänlaista elämäkertaansa, maailmankarttaa. Hän ei viihdy nykyajassa eikä elämässä yleensäkään. Suututtuaan töihin patistavalle isälleen Tipu lähtee tapaamaan vanhaa tyttöystäväänsä Marjaanaa.

Menneisyys ja muistot

Unohtamo on arkitodellisuuteen ankkuroituva kuunnelma ihmisistä, joiden nykyelämän tahdin sanelevat menneisyys ja sen muistot. Sen paremmin Tipu kuin hänen vanhempansa eivät pääse niistä irti ennen kuin tornitalon ikkuna räsähtää rikki ja raikkaat tuulet puhaltavat vertauskuvallisesti eilisen hämähäkinverkot pois.

Jalonen on kirjoittanut ja ohjannut mainion kuunnelman aiheesta, joka ei ole kovin vieras kenellekään jo vähän elämää nähneelle. Muistot voivat toimia voimavarana, mutta ne voivat myös naulita ihmisen paikalleen, tilaan, jossa mikään ei pääse muuttumaan.

Rajamaan ja Norroksen lisäksi Unohtamossa esiintyvät Tiina Weckström ja Ilkka Heiskanen. George Gershwinin ikivihreä Summertime-sävelmä saa toimia kuunnelmassa nostalgian kantajana.

Unohtamo, su 29.4. klo 15.00 Yle radio 1

X