Dokumentti näyttää, kuinka buddhalaismunkki lietsoo vainoa rohingya-vähemmistöä kohtaan

Rauhanomainen buddhalaisuus voidaan kääntää rasistisen vihan moottoriksi, Barbet Schroederin pahuusdokumentti todistaa. Munkki Wirathu on burmalaisten muslimien vainon kiihottaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Buddhalaismunkki Wirathu lietsoo puheillaan etnisiä vainoja rohingya-vähemmistöä kohtaan.

Rauhanomainen buddhalaisuus voidaan kääntää rasistisen vihan moottoriksi, Barbet Schroederin pahuusdokumentti todistaa. Munkki Wirathu on burmalaisten muslimien vainon kiihottaja.
(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Buddhalaiset munkit tarvitsevat vain neljää materiaalista asiaa: luostarin, kaavun, kirjoituksia ja kerjuukulhon, joihin karmaan uskovat lahjoittavat aterioita.

Munkki Ashin Wirathu tarvitsee lisäksi dvd-levyjä.

Lapsien opettaja ja suosittu puhuja Wirathu haluaa levittää sanaa muslimien pahuudesta.

Hän kutsuu muslimeita toisiaan syöviksi, elinympäristönsä tuhoaviksi monneiksi. Burmalainen on tehnyt odottamattoman: valjastanut valaistumisen uskonnon vihaan.

Barbet Schroederin dokumentti antaa toivottoman kuvan massojen ohjaamisesta. Yhteisesti hyväksytty inho yhtä vähemmistöä kohtaan rakentuu kiihtyvästi kuin antisemitismi kolmannessa valtakunnassa.

Rasististen populistien synty noudattaa usein samaa kaavaa. Wirathu on saavuttanut kiihkokirjoituksillaan ja vankilatuomioillaan uskonnollisen johtajan aseman Myanmarissa eli Burmassa. Sali munkkeja hurraa ja hymyilee, kun mies heidän edessään lupaa suunnitelman rohingya-vähemmistön tuhoamiseksi.

Pahuuden trilogian päätös

Iranilaissyntyinen Schroeder, 76, vaikutti Ranskan uudessa aallossa ja ohjasi Hollywoodissa menestyselokuvia kuten Baarikärpänen. Munkki lietsoo vihaa on päätösosa hänen “pahuuden trilogiaansa”, johon kuuluvat ugandalaisdiktaattorin uhoa tallentanut Idi Amin Dada (1974) ja terroristien puolustajan Jacques Vergèsin kylmyyttä avannut Paholaisen asianajaja (2007).

Pahuus tarkoittaa dokumenteissa vallanhimoa ilman empatiaa. Kaikki kohteet ovat ylpeitä teoistaan, jotka aiheuttavat kärsimystä. Wirathun tasainen, mantramainen saarna keskeytyy naurun pilkahduksiin, kun hän mainitsee kirjojensa ja elokuviensa menestyksestä. Sitten hän jatkaa rasistista käännytystä silmät tyhjänä.

Rohingya-vähemmistöön kuuluu neljä prosenttia kansasta, mutta, kuten monissa maissa, asukkaat yliarvioivat muslimien määrän. Burmalaiset eivät erota valemedian tai sosiaalisen median kirjoituksia oikeasta tiedosta.

Palavat ruumiit

Todistusaineisto etnisistä vainoista näytetään Youtuben ja kännyköiden videoilla. Kasoissa palaa ruumiita, joiden ympärillä vihaiset ihmiset eivät oikein osaa kuin kierrellä kepit käsissään, koska he ovat jo tappaneet uhrin. Viaton buddhalainen kertojaääni taustoittaa tilanteita, mutta ei ota kantaa.

Ranskalais-sveitsiläisen dokumentin toukokuisen ensi-illan jälkeen Myanmarin hallitus on tukahduttanut rohingya-kapinaa väkivaltaisesti. Myanmarin johtajaa Aung San Suu Kyita on arvosteltu voimakkaasti, koska Nobelin rauhanpalkittu on sallinut sorron maassaan. Wirathun kiihko on muuttunut syrjiviksi laeiksi, ja rohingyat ovat joukkopaenneet Bangladeshiin.

YK kutsuu toimia etnisiksi puhdistuksiksi.

Dokumenttiprojekti: Munkki lietsoo vihaa, ma 6.11. klo 21.30 TV1

X